Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНТ се оказа член на организация на търговци

27 юли 2017, 16:20 часа • 2385 прочитания

Българската национална телевизия се оказа член на една от работодателските организации в България – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), водена от собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Това стана на практика ясно след декларация на КРИБ в подкрепа на журналиста на БНТ Иво Никодимов.

Оказа се, че БНТ официално е в списъка с членове на КРИБ, като има директна препратка към сайта на Националната телевизия (вижте ТУК). Интересно е обаче какво пише в член 1 на Устава на КРИБ по отношение на това каква организация е КРИБ и кой членува в нея (бел. ред. - оригиналният правопис е запазен).

"Сдружението „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ Гласът на българския бизнес“, нарична за краткост в този Устав „Конфедерацията“, е доброволно неправителствено сдружение с нестопанска цел на български и чуждестранни производители и търговци, упражняващи търговска дейност в България, както и на техни организации с нестопанска цел".

Според чл. 6 на Закона за радио и телевизия, БНТ е "национален обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги". В същия член, ал. 4 пише и, че "доставчиците на медийни услуги, които не са лицензирани/регистрирани като обществени, са търговски". Actualno.com не успя да открие в Закона за радио и телевизия някакво упоменаване на БНТ като организация с нестопанска цел на български или чуждестранен производител/търговец.

Припомняме, че на 23 август тази година СЕМ би трябвало да съобщи кой ще е новият генерален директор на БНТ. Сегашният генерален директор – Вяра Анкова, е на поста една година след като изтече позволения ѝ от закона втори мандат. Кандидатите за нов генерален директор са 9 души – вижте ТУК кои са те!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес