Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАН изгражда съвременен дейта център и суперкомпютърна система

05 август 2019, 14:52 часа • 4275 прочитания

По проект на обща стойност над 24,9 млн. лв., Българската академия на науките (БАН) чрез своя Институт по информационни и комуникационни технологии стартира изграждането на съвременен Дейта център и суперкомпютърна система от ново поколение.

В края на миналата седмица Институтът обяви обществена поръчка за доставка на система, която ще даде възможност за съхранение и обработка на петабайти (РВ) от данни. Тя е с прогнозна стойност над 6 млн. лв. без ДДС и включва закупуване и доставка на компютърна система, състояща се от двойно резервиран MDS сървър, 4 двойно резервирани OSS сървъра, 8 сървъра за работа с обща памет, запомнящи масиви на основата на твърди дискове и на SSD устройства, както и комуникационно оборудване за осъществяване на вътрешни и външни връзки на системата.

Проектът "Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии" се финансира от Оперативна програма „Наука за образование и интелигентен растеж. Над 75% от одобрените средства са предназначени за изграждане на научна инфраструктура. А целта с изграждането на съвременен дейта център и суперкомпютърна система е България да утвърди лидерската си позиция в Югоизточна Европа в областта на високопроизводителните пресмятания.

Научно-изследователската инфраструктура ще се реализира на два етапа. Първо, изграждане на дейта център с капацитет над 3 РВ като в един петабайт (РВ) информация се съдържат 1024 терабайта и може да побере 500 млрд. страници стандартен текст или 745 милиона флопи диска. Предвидено е също така реализиране на първия етап от лаборатория за 3D-дигитализация и микроструктурен анализ с микронна резолюция.

Вторият етап е изграждане на следващо поколение високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна ефективност и производителност над 1 PFOP/s. Вторият етап от изграждането на Лаборатория за 3D-дигитализация включва оборудване за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция.  Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури, като по този начин се осигурява достъп до ресурси в EGI и PRACE – европейски междуправителствени организации за научни изследвания и усъвършенствани компютърни технологии.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес