Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЖ: Свалянето на карикатурите на Николов е брутален случай на политическа цензура

14 април 2016, 15:12 часа • 5903 прочитания

Асоциацията на европейските журналисти - България остро разкритикува свалянето на карикатурите на Чавдар Николов, много от които осмиващи премиера Борисов, от медийни платформи на групата НетИнфо.

Спорадичните обясненията от медийната група пред репортери на други медии изглеждат крайно неубедително, като имаме предвид съдържанието и обекта на коментар в свалената карикатура, а именно министър-председателя на България. Тревожен и фактът, че целият канал с авторските карикатури на Чавдар Николов във Vbox7 (сайтът за видео-споделяне е в портфолиото на Нетинфо) е изтрит. А заявленията от компанията, цитирани в медиите, че са готови да го възстановят, противоречат на първоначалното оправдание, че са свалили карикатурите, и не са подновили договорните си отношения с автора, заради ниска гледаемост. Опасяваме се, че подобна тактика се опитва да прикрие статистиката на гледаемост на свалените карикатури.

Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската.

Призоваваме НетИнфо и НоваТВ да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него“, гласи позицията на АЕЖ.

Тази сутрин (14 април) в сутрешния блок на Нова телевизия беше официално изказана позиция, която също има различен нюанс. "Това е бизнес решение на НетИнфо и няма връзка с редакционната политика на Нова или с конкретната карикатура, излъчена на 13 април, която беше достъпна през целия ден на дигиталните платформи на Нова - Nova Play и NovaNews. Чавдар Николов е добре дошъл и занапред в ефира на "Здравей, България" със своите коментари по актуални теми и със своята сатира".

Нашумялата тема бе коментирана и от репортера от Нова телевизия Миролюба Бенатова в профила ѝ във Facebook.

„Да приключиш договор с карикатурист в деня, в който е иронизирал чувствителния на тема карикатури Бойко Борисов, е решение без нормална бизнес, професионална и имиджова логика. Според мен. Като се случи, независимо от мотивите, негативите са за всички по веригата. Аз знам, че хората, които отговарят пряко за публицистиката и новините в Нова тв, нямат нищо общо с това решение. Знам, и че както Чавдар Николов отбеляза в свое интервю, никой от продуцентите не е контролирал и коригирал темите на карикатурите му. Разбира се, докато ги имаше. Понеже работя тук, за мен е важно, че журналистите в Нова тв и тези, които ги ръководят в Новините и публицистиката, се занимават с журналистика. За другото да отговарят отговорните“, заявява тя.

Междувременно в социалната мрежа се организира протест в защита на Чавдар Николов.

„Протест в защита на свободата на словото (и четката). Нека всички български граждани, които сме възмутени от грубата разправа с карикатуриста Чавдар Николов, се съберем в градинката пред Кристал. В петък в 12:30 на обяд ще покажем, че не сме съгласни и ще извикаме силно: #СтигаВечеСвинщини“, е призивът на организатора. Прави впечатление обаче, че неговият профил има само 4-ма приятели във Facebook. Малкият брой приятели е характерна особеност на профилите на тролове.

На снимката: Нова карикатура, която Чавдар Николов публикува във Facebook профила си след скандала

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес