Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокати с неудобни въпроси за електронно правосъдие и доходи, министерството ги препраща

30 април 2020, 15:00 часа • 5365 прочитания

Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни декларации и заплащане на данъка по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), от Министерството на правосъдието препращат по компетентност писмото на Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество“ /@НАПС/ за мерките по време на пандемията от Covid-19.

Писмото е получено в правосъдното министерство още на 06.04.2020 г., съобщават адвокатите.

В него те обръщат внимание на принудителното спиране на работата на съдилищата, ограничаването на нотариалните производства и ограничаването на работата по изпълнителните дела.

Една от предложените мерки е да се удължи срокът за подаване на данъчни декларации и плащането на данъка по ЗДДФЛ от адвокатите, който изтича днес.

Време е адвокатите да поставим неудобните въпроси за електронното правосъдие, което очакваме от 2006 г., пишат те в писмото.

Защо такова не е осигурено от държавата и ВСС при изразходваните средства?

Защо днес адвокатите трябва да платят изцяло цената на блокирането на съдебната система в извънредното положение и на всичкото отгоре са посъветвани да се справят с липсата на работа и приходи чрез „своите спестявания“.

Адвокатите в Р. България са около 14 000 и също имат семейства и родители, за които се грижат, кредити, които заплащат и задължения, които не могат да отложат, но не могат да обслужват без да работят.

Съдиите имат електронен достъп до делата и могат да работят дистанционно, техните заплати са гарантирани. Това е отказано на адвокатите, въпреки милионите, изразходвани за електронно правосъдие.

Всяко от които пряко рефлектира върху спиране работата на адвокатите и лиши същите от приходи за неограничено време, посочват те в писмото, подписано от адвокат Искра Кишкова (председател на УС на @НАПС)

Единствената реакция на правосъдното министерство е препращане на писмото за становище към финансовото министерство и ведомството за труда и социалната политика и то едва ден преди изтичането на срока за подаване на данъчни декларации.

Ето какво още посочват адвокатите в писмото си:

След 13.03.2020 г., датата на обявяване на извънредното положение в страната, адвокатите са без работа не защото нямат работа, а защото изкуствено са препятствани да работят, пишат те.

На 20.03.2020 г. Народното събрание прие Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март /ЗМДВИП/, с който от всички мерки за подпомагане на физическите и юридическите лица бяха изключени адвокатите, включително в мярката, отнасяща се до удължаване на срока за подаване на ГДД и заплащане на данъка по ЗДДФЛ.

Нито закона,нито последвалите обявяването на извънредно положение Решения на Висшия съдебен съвет, указаха нещо по въпроса за работа на съдилищата чрез системите за електронно правосъдие, в което страната инвестира от 2006 г. насам. С тези мерки всички дейности, свързани с правоприлагане бяха спрени, а адвокатите, като защитници на гражданските права и законните интереси на всички граждани, бяха напълно лишени от възможността да извършват дейността си.

Постановление No 55/30.03.2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, също изключи от мерките самоосигуряващите се лица, в частност адвокатите. Известно е, че адвокатите, адвокатските дружества и съдружия са и работодатели, които дължат на наетите лица трудови възнаграждения и осигуровки. Необявени и неясни останаха мотивите и критериите, довели до изключването на адвокатите, които са работодатели, от правото на компенсации по въпросното постановление.

Въпреки постъпилите множество писма от адвокати от страната и адвокатски сдружения, ВСС не взе предвид настоятелните искания за ясни и безапелационни указания към съдилищата да стартират бързо и в максимална пълнота използването на единния портал за електронно правосъдие /ЕПЕП/ като вземат мерки за попълване на електронните досиета и разрешаване на достъпа на адвокат.

Адвокатите посочват още какви мерки ВСС отказва да разгледа.

Мерките са:

•за приключване на текущи производства, по които няма необходимост от явяване на страни и провеждане на открити заседания или по които се чакат окончателни актове;

•с които да обезпечи вписването на искови молби в Агенцията по вписванията, когато законът изисква това;•с които да позволи образуването на нови дела, макар насрочването на откритите производства да стане в по-късен момент;

•за установяване на единни правила за всички съдилища по отношение на изпращането на документи по електронна поща и връщането на входящ номер на подателя;

•за своевременно оповестяване на готовите съдебни актове в ЦУБИПСА и електроните досиета в ЕПЕП.

Напротив абсолютно безкритично и според нас, в нарушение на закона, органът на кадровиците предостави правомощия на председателите на съдилища /общо 184 в страната/ да решават сами и по своя преценка всички въпроси, включително с кои дела да бъде разширен обхватът на продължаващите дела, с кое то е налице пълен хаос в ущърб на гражданите, и пълна липса на защита на техните права, и законни интереси.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес