Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 октомври - Световен ден на пощата

09 октомври 2019, 08:15 часа • 8488 прочитания

На този ден 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно на 9 октомври целият свят отбелязва деня на пощите.

Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз (ВПС) през 1878 година. През 1947 г. ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.

Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз в Отава, Канада, през 1957 г., през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

Паметна за пощите е годината, в която се въвежда първата пощенска марка. Това се случва в Англия още през 1840 г., когато сър Роуланд Хил установява систева, при която пощенските разходи за писмото трябва да се предплащат. Уеднаквяват се цените за всяко писмо с определено тегло, независимо от изминатото разстояние.

На 1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи. Първите български пощенски марки влизат в употреба през 1879 година. Те са известни като „сантими”, тъй като поради липса на българска национална парична единица в този момент е възприета разплащателната единица на Всемирния пощенски съюз (ВПС).

Две години по-късно е одобрен “Привременен устав за пощите и телеграфите”, според който пощенската и телеграфната  служба в княжеството са „монопол на правителството”. Документът разглежда подробно организационното устройство на пощите и телеграфите, техните функции и кадровите изисквания към работещите в тях. Със свой указ княз Александър І постановява Главното управление на пощите и телеграфите да издава от началото на 1882 година ежемесечно списание, което е първото ведомствено списание за Югоизточна Европа. Същата година е одобрен Правилникът за костюмите и знаковете. Въвежда се обща униформа за телеграфо-пощенските  чиновници.

Три години по-късно по пощата вече могат да се изпращат и пари. С решение на Всемирния пощенски конгрес, състоял се в Лисабон през 1885 г., е въведена служба за международни пощенски записи с 13 страни, като максималната сума за преводи е 300 франка.

Днес пощата е леко изместена от други форми на комуникация, много по-удобни и усъвършенствани. Но трепетът, с който младите поглеждат за съобщения в смартфоните си може да се сравни с вълненията на по-старите поколения в очакване на вест или писмо. А бяха времена, когато това можеше да стане само по пощата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес