Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

41% от българите знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община

17 октомври 2017, 11:20 часа • 2293 прочитания

41% или 2,2 млн. от българите споделят, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община.

Това сочат резултатите он независим от външно финансиране телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", от където посочват, че заради особеността на въпроса вероятно реалните данни са още по-високи.

Все пак повечето българи - 56%, заявяват, че не са запознати с примери за уреждане на "свои хора" в местната власт.

Няма особени особени разлики според типа населено място. Симпатизантите на ГЕРБ по-малка степен споделят за случаи на шуробаджанащина, като е възможно това да е защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия.

По отношение на т.нар. казус "Кумгейт" в Хасково 45% вярват на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев, а 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят.

По случая с Антон Тодоров и скандалните му думи към журналиста Виктор Николаев, мнозинство от българите - 69%, одобрява оставката му. По отношение на аналогичния случай с Валери Симеонов, 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете опции. 56% са на мнение, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% смятат обратното. Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес