Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ресторантьори ще настояват за 9% ДДС в бранша

23 март 2019, 11:15 часа • 1991 прочитания

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще настояват за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорите на 9 процента, заяви пред журналисти председателят на асоциацията Атанас Димитров. Вчера той присъства на информационен семинар-дискусия, организиран от асоциацията в Стара Загора. В европейски държави, определили туризма за приоритетен отрасъл, данъкът е с по-ниски ставки. Спестените от ДДС средства ще се насочат за повишаване на възнагражденията и социално осигурителните прагове в туристическия бранш, което според него ще помогне за разрешаванета на задълбочаващия се проблем с кадрите в туризма.

Предвид очаквания спад на резервации от чужди туристи за предстоящия летен туристически сезон, Димитров смята, че Министерството на туризма трябва по-масирано да рекламира страната ни като туристическа дестинация. Той заяви, че браншът трябва да повиши качеството на услугите, за да може да върне българските туристи в нашите курорти.

Вече са определени общинските служители, които ще проверяват договорите за озвучаване в туристическите и търговските обекти, съобщи вчера заместник-кметът по туризма на община Стара Загора. Според промените в Закона за авторските и сродните му права, влезли в сила от началото на годината, контролните функции за публично изпълнение на музика се поемат от кметовете на общини. От 2 до 10 хиляди лева са санкциите за търговските обекти, използващи нелегално музика. Събраните от глобите средства ще се делят между общинските бюджети и Национален фонд „Култура“.

Инспекторите ще проверяват заведенията имат ли договори с „Музикаутор“ и „Профон“, които управляват правата у нас. Двете организации вече са създали общ онлайн портал, на който за улеснение на ползвателите ще могат да се подават заявките за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика, разясни на присъстващите Момчил Даскалов от “Музикаутор”.

Министерството на туризма и общините ще споделят отговорности и задачи за категоризацията на туристическите обекти във връзка с въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), разясни Мая Никовска, експерт в туристическото ведомство. Системата вече е стартирала в няколко общини, а от есента е задължителна за хотелиерите и ресторантьорите.

Подобни семинари, на които ще се обсъждат актуални за туристическия бранш теми ще се проведат в други областни градове на страната.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес