Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 8 години 3,67 млн. пътници са преминали през ГКПП – Златоград

15 януари 2018, 14:23 часа • 2009 прочитания

За осем години откак е открит граничният контролно-пропускателен пункт в Златоград през него са преминали 3 692 590 пътника и 1 169 662 превозни средства, съобщи кметът Мирослав Янчев.

„Всяка година от 15 януари 2010 г. до днес на тази дата правим водосвет църквата“ Св. Равноапостоли Константин и Елена“ на самия пункт за откриването му и за безопасно преминаване през него“, посочи Янчев и допълни, че за 2017 г. през него са преминали 310 139 пътника и 115 059 коли.

„ГКПП-то беше много важно към онзи момент, защото беше единствено на 370-километровата гранична ивица между България и Гърция. Тогава то имаше значение за голяма част от Южна България. След отварянето впоследствие на пунктовете „Маказа“ и „Ивайловград“, то вече е с регионално и местно значение. Играе ролята на отдушник в тежките летни месеци, когато има сериозен трафик през „Маказа“, обясни градоначалникът.

Той добави, че за осемте години няма нито едно тежко произшествие по пътя между Златоград и Ксанти, въпреки че много хора казват: "Много е тесен пътят, много е опасен".

Малкото пътно-транспортни произшествия по думите му са с козметични повреди на колите, но няма пострадали хора, нито смъртни случаи. „Надявам се и занапред да е така“, подчерта кметът.

Според Янчев ГКПП-то е изиграло много важна роля за Златоград през тези години.

„То е обслужвало туристическия поток от и за Гърция. Сега се вижда сериозен трафик към Пампорово за ски от Гърция. Отделно местната икономика в региона вече поддържа едно високо ниво, особено в сферата на търговията и услугите. Резултатът от броя преминали пътници и превозни средства за периода показва, че пунктът е бил нужен за региона“, коментира градоначалникът.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес