Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сливен откриват Център за работа с деца на улицата

22 април 2015, 11:34 часа • 6278 прочитания

На 23 април, четвъртък от 12 часа на ул. "Калиакра" № 6 в град Сливен УНИЦЕФ и община Сливен откриват Център за работа с деца на улицата. В церемонията ще участват постоянният представител на България в ООН Н. Пр. посланик Стефан Тафров, Председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева, секретарят по социалните политики на Президента - Деяна Костадинова, заместник-министърът на здравеопазването г-н Ваньо Шарков, кметът на община Сливен Кольо Милев

В Детската и младежка зона ще се работи с деца и младежи с проблемно поведение, които напускат или са на прага да напуснат училище, както и с деца в конфликт със закона и уязвими деца и младежи в риск. В рамките на услугата на тях ще се предоставя интензивна психо-социална помощ, разнообразни образователни дейности, както и подкрепа за развитието на социални и житейски умения. Новият тип услуга е базиран на интегриран подход и ще предоставя на децата и техните семейства комплексна подкрепа, от която те ще имат нужда процеса на реинтеграция и ресоциализация към обществените норми.

Сливен е регионът с най-голям брой деца сред населението си - около 45 000 - и в същото време има една от най-сериозните концентрации на проблеми и предизвикателства пред живота и развитието на децата. Сред тях са: висок процент детска смъртност; висок процент на ранните бременности; висок процент на незаписване в детска градина или отпадане от училище. Ето защо основната цел на УНИЦЕФ е намаляване на неравенството, развитие на ефективни и културно-обособени услуги при общностите в най-неравностойно положение, застъпване на детските права в сферата на здравеопазването, образованието, развитието и закрилата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес