Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старият бряст е застрашен от гибел

05 декември 2015, 20:06 часа • 5850 прочитания

Хилядолетният Стар Бряст, символ на Сливен и Дърво на Европа, е застрашен от гибел, алармира пред Радио „Фокус”-Сливен Стефан Стефанов, председател на фондация „Стария бряст“. Разрушени са предпазните покрития върху голямата хралупа в ствола на дървото и то се пълни с вода.

От миналата есен са пропукани и са се откъртили така наречените „запечатки“. Дъждовната вода се стича в кухината в дънера на дървото и води до загниване. Зимата съществува опасност водата да замръзне и да разцепи ствола на хилядолетното дърво. От това лято е започнало интензивно съхнене на Бряста. Няколко от големите клони са сухи и трябва да бъдат укрепени, предупреди Стефанов.

Пропукан е и и обръчът, който пази Стария бряст от разцепване. Преди година бе разработен спасителен план за Бряста. Дървото бе изследвано от международен специалист, бе осигурена ваксина на стойност 10 000 лв, закупени бяха и специални въжета, тип „кобра“, с които да се укрепи короната на дървото. "Сега са необходими средства за да се извършат укрепителните дейности.

Самото запечатване на хралупата няма да струва почти нищо. Ваксината може да бъде поставена напролет, когато дървото излиза от зимна летаргия и сокотокът се подновява", поясни Стефанов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес