Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Представиха документалния филм за Добри Желязков и Добри Чинтулов

03 юни 2015, 11:05 часа • 9329 прочитания

Премиерата на документалния филм „За Добри и фабриката“ на сливенския режисьор Илия Костов се състоя в Сливен, съобщава Дарик нюз.

Филмът проследява в две части събитията, протичащи в живота и делото на двете големи възрожденски личности от историята на Сливен като сюжетите в него са богати на архивни документи, снимки и кадри от епохата, в която са живели, а също и възстановки на някой от по-важните моменти от живота им.

„В България няма друго населено място, където едновременно може да се говори за Добри Желязков и Добри Чинтулов. Искам да благодаря на целия снимачен екип, който направи всичко възможно, този филм да стане реалност“, каза кметът Кольо Милев.

Сливенецът Илия Костов е режисьор и сценарист на лентата, а в реализацията на проекта като съсценаристи участват още поета Бисер Бойчев и издателя Желяз Кондев. Оператор е Ярослав Ячев, а фотограф и асистент-оператор на филма е Данаил Христов. Ролята на Добри Желязков – Фабриканджията се изпълнява от актьора Стефан Попов, а на Добри Чинтулов, от актьора Георги Павлов.

При представянето на документалната продукция сливенският режисьор Илия Костов отбеляза, че този филм е специално направен за община Сливен и подчерта, че в наше време, не се случва толкова често да се правят документални филми за възрожденските личности на България.

Идеята за създаването на филма „За Добри и фабриката. За Добри и песните” се заражда след спечелен проект за създаване на документален филм на Министерство на културата през 2012 година. Филмът се реализира още с финансовата подкрепа и активното участие на община Сливен.

2014 година премина под знака на една важна за Сливен годишнина – 180 години Българска индустрия.

Членовете на снимачния екип на документалния филм бяха удостоени от кмета на община Сливен с плакети изработени специално по повод годишнината.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес