Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицинските сестри в Сливен започнаха предупредителни стачни действия

01 юли 2019, 18:13 часа • 4248 прочитания

Протестиращите медицински сестри в Сливен спряха работа за един час тази сутрин.  Според тях системата вече е „здравеопасна“ както за здравните специалисти работещи в нея така и за пациентите, и това положение трябва да се промени.

Около 20 медицински сестри от Сливен днес излязоха на едночасов предупредителен протест пред областната болница „Д-Р Иван Селимински“. Останалите им колеги останаха по работните си места, за да не застрашат здравето и живота на пациентите, но със сини лентички на реверите в знак на солидарност.

За пореден път сливенските медицински сестри декларираха своето намерение да отстояват докрай исканията си за достойно заплащане, по-добри условия на труд и официални държавни стандарти и статут за нелеката си професия. Заедно с това те поискаха промени в цялостната система на здравеопазване, която те окачествиха като „Здравеопасна“ - както за медиците, работещи в нея, така и за българските граждани, потърпевши от нея.

„Утре предстои среща с работодателя, за да уговорим условията за безсрочната ефективна стачка, към която ще преминем от 11 юли, ако исканията ни не бъдат чути“, заяви Надежда Маргенова, един от организаторите на стачните действия.

До 10 юли сливенските медицински сестри ще продължат да спират работа за по един час всеки ден. Те обаче изразиха надежда, че аргументите и исканията им ще бъдат чути, за да не се наложи да преминат към ефективни стачни действия.

Най-лесният път за нас е към Терминал 2 и чужбина, където сме далеч по-добре платени и оценени, коментираха още те.

 

 

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес