Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фестивалът „Приятелство без граници” започва тази вечер в Сливен

31 май 2019, 13:56 часа • 3421 прочитания

ХХIII международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” започва тази вечер в Сливен.

Това е едно от най-значимите събития в рамките на традиционните Майски празници на културата „Сливенски огньове”.

За участие в пъстрата и темпераментна международна проява вече пристигнаха детски фолклорни формации от Германия, Грузия, Румъния, Словакия, Словения, Турция, Украйна и Унгария. Тази вечер те ще преминат в общо шествие по централните сливенски улици, след което, с тържествен ритуал и специална хореография на площад „Хаджи Димитър”, ще бъдат официално посрещнати от своите домакини – кметът и децата на Сливен.

Утре, в Международния ден на детето, фестивалът ще продължи с богата фолклорна програма на шест сцени в Сливен. От 14 часа децата от чужбина са поканени на специално организиран за тях Фолклорен уъркшоп на крепостта „Туида”. Там заедно със сливенските си домакини те ще се учат да танцуват български народни танци, ще участват в традиционни български детски игри и ще играят със старинни играчки.

В 19 часа на голямата фестивална сцена на площад „Хаджи Димитър” ще започне общ концерт на гостуващите фолклорни състави и домакинставщите формации от сливенските училища.

Гала концертът на ХХIII международен фестивал „Приятелство без граници“ е от 18 часа на 2 юни в Драматичен театър „Стефан Киров”, където ще бъдат връчени и специални призове на всички участници.

 

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес