Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китарист на Queen разказа какво е могло да спаси Фреди Меркюри от СПИН

27 ноември 2021, 08:15 часа

Китаристът на групата Queen Брайън Мей разказва пред ВВС, че медицината през 1991 година е била близка до това да спаси починалия от СПИН солист на групата Фреди Меркюри.

„Може би всички винаги сме мислили, че това (ХИВ) няма да ни засегне, това е нещо, което се случва на другите. И се оказа, че Фреди го хвана много рано - казва Мей. - Ако се беше заразил няколко месеца по-късно, можеше да оцелее, тъй като се появи такъв прекрасен коктейл от препарати, който по същество се справя със симптомите и позволява на хората с ХИВ да живеят нормален живот. Фреди не получи всичко това. Той се ползваше от най-добрите специалисти във Великобритания и света, но по това време те не знаеха как да го спасят."

В документален филм на ВВС, заснет за 30-годишнината от смъртта на певеца, неговият близък приятел, журналистът Дейвид Уиг, разказва кога за първи път е забелязал признаци на заболяване при Фреди Меркюри – през 1987 година на почивка в Ибиса.

„Седяхме до басейна и изведнъж ме побиха тръпки – на бузата на Фреди имаше лилаво петно, а аз знаех, че ако хората имат такива петна по цялото тяло, това е признак, че може да имат ХИВ“, разказва той. И добавя, че тогава е взел интервю от певеца, а след като изключил микрофона, певецът признал за своята диагноза, като поискал обещание това да не бъде включвано в статията.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес