Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

22 емблематични цитата от модната пънк икона Вивиан Уестууд

05 януари 2023, 13:28 часа

Модната икона Вивиан Уестууд си отиде на 29 декември 2022 г. и така светът на модата загуби един от своите фундаменти.

Дори хората, които никога не са се интересували от мода, са чували за Вивиан Уестууд и могат веднага да си визуализират нейната ексцентрична персона. Фактите, с които можем да обрисуваме нейния образ, са страшно много. От това, че има две рицарски звания, до това, че до края е пламенна активистка, защитаваща социално значими каузи.

Освен чрез категоричните си модни решения, които създава през дългогодишната си кариера, Кралицата на пънка разкрива своите виждания и морални принципи чрез думите. Ако не сте имали удоволствието да прочетете нейни интервюта, то сега ще можете да усетите поне частица от непокорния дух на Вивиан Уестууд с помощта на тези 23 цитата.

1. "Привличат ме хора, които се стараят да разберат какво им отива - те са стилни индивидуалисти."

2. "Купувай малко, избирай внимателно: това е максимата. Качество, а не количество. Това е най-природосъобразното нещо, които можем да правим."

3. "Живееш много по-впечатляващ живот, ако носиш впечатляващи дрехи."

4. "Досега не съм го казвала на никого, но когато бях тийнейджърка... мислех, че се превръщам в момче и изобщо не ми пукаше. Не се притесних по никакъв начин."

5. "Обичам да поставям жените буквално на пиедестал."

6. "Всеки има женствена и мъжествена страна, мъжки и женски качества. Всеки от нас има тези две страни у себе си. И дрехите могат да разкажат точно тази история."

7. "Обичам да създавам дрехи на момента и съм щастлива с работата си."

8. "Спомням си една книга, в която действието се развиваше в бъдещето. Беше написана през 1870-те, а историята се случваше през 20-те години на XX в. Героят, който пътуваше във времето, казваше, че в бъдещето жените и мъжете няма да може да се различават. Е, това е нашето настояще."

9. "Истината е, че пънк модата е мода на иконографията: кръпки и петна, безопасни игли, ципове, лозунги и прически. Тези мотиви са толкова иконични сами по себе си - мотиви на бунта."

10. "През XVIII в., ако една жена е искала да пътува, тя се е преобличала като мъж и хората не са забелязвали. Дрехите са казвали всичко. Имало е господари и слуги, които са си разменяли дрехите. Можело е да си какъвто пожелаеш - дрехите са казвали кой си."

Снимка: Getty Images

11. "Опитвам се да се концентрирам в създаването на дрехи, които си струва да притежаваш."

12. "Не се интересувам от красотата. Това, което ме вълнува, е човек да разбира същността си."

13. "Най-еротичната зона е въображението."

14. "Мисля, че рокля, прическа и грим са основни фактори, спомагащи за създаването на атрактивната персона и дават шанс да се изтъкне определено физическо качество."

15. "Модата е изключително важна. Тя е жизненонеобходима. И като всяко нещо, което носи удоволствие, трябва да се прави добре."

16. "Не мога да мисля без очилата си."

17. "Никога не разглеждам модни списания. Смятам, че са изключително скучни."

18. "Хората никога не са изглеждали толкова грозни, колкото днес. Просто консумираме прекалено много."

19. "Абсолютно не съм съгласна с всичко, което съм казвала преди."

20. "Не исках да бъда моден дизайнер и през половината време от кариерата ми не ми харесваше. Исках да правя други неща."

21. "Дрехите ми имат история. Имат идентичност. Имат характер и цел. Затова се превръщат в класики - защото разказват история. И все още го правят."

22. "Синът ми започна да се занимава с мода, когато стана пънкар. И двамата сме съгласни, че в модата става дума за секс."

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес