Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коледният календар с изненади - от прозорчетата с библейски сцени до съвременните дигитални варианти

20 декември 2023, 13:13 часа • 1232 прочитания

“Коя изненада да отворя ли днес? Дали ще разбере някой от семейството, ако отворя няколко прозорчета повече?”. Спомняте ли си онези шарени коледни календари, които като деца не ни даваха мира, защото нямахме търпение да изчакаме датата за отваряне на всяко прозорче, а искахме да изядем всички изненади наведнъж? Трябва да признаем, че идеята зад всяко блокче в календара да се крият изненади, наистина е изкушаваща заради вълнението, което се създава от това всеки ден да се събуждаш с мисълта какво може да ти се падне. А и е практична - отброяването на дните до коледните празници ни помага да организираме и планираме по-добре времето си до Коледа. 

Този тип календари се наричат адвент и името им идва от латинската дума “adventus”, което означава “пристигане” или “идване” и първоначално адвентът се е разглеждал като време, което отбелязва второто идване на Христос в света, за да съди човечеството. Едва през Средновековието “идването” започва да отброява времето до раждането на Исус.

Смята се, че първообразът на днешните адвент календари се заражда в Германия. Някъде в началото на XIX в. семействата започват да отброяват дните до Коледа, като ги отбелязват с тебешир на вратата или на стената. Скоро се появяват разновидности на тази практика -  окачване на религиозна картинка за всеки ден до Бъдни вечер или запалване на свещ. Някъде по същото време вестници и издателства започват да предлагат известните и до днес хартиени календари. Тяхната популярност обаче става още по-голяма, когато германският печатар Герхард Ланг проектира първия картонен календар с отваряне на различни изненади. През 20-те години на ХХ век той разработва идеята за малки изрязани вратички в картон, зад които се крият различни картинки с библейски сцени или цитати от Библията. През 50-те години на ХХ век вече много календари започват да включват малки подаръци, като шоколадови бонбони или играчки зад вратичките. 

Днес такива адвент календари могат да се открият във всякакви варианти - от класически до по-нестандартни и креативни. Изненадите в тях варират от шоколадчета до празнични свещи, козметика, бижута, та дори и напитки. Сред съвременните варианти са дигиталните адвент календари, като коледния календар в приложението на Yettel

Всеки ден през декември там ви очакват вълнуващи изненади от оператора - отстъпки за смартфони и други смартджаджи, като часовници и безжични слушалки. Сред изненадите там ви очакват 30% отстъпка за Samsung Galaxy A23 5G и MOTOROLA Moto G84 5G, както и промокод от 25% намаление за XIAOMI Redmi Note 12 Pro. Трите предложения са в сила при покупка в брой с план Total или Total Unlimited и договор за 24 месеца. Стимул да участвате в календара игра са отстъпките за смарт часовниците  HUAWEI Watch GT 3 Active Black - 18% намаление и SAMSUNG Galaxy Watch6 40mm LTE с промокод за 17%.   От партньорските оферти може да ви се падне промокод от 20% за ненамалени продукти в Comsed,  коледни отстъпки до 15% за спортни дрехи и обувки за физическите магазини на INTERSPORT, както и Intersport.bg. Привлекателни са и предложения за 10% отстъпка на магазините за премиум козметични продукти за коса и тяло ZlatnaRibka. 

За да стигнете до календара, трябва да влезете в мобилното приложение и да намерите банера „Коледа за теб и теб“. Той ще ви отведе там, където мечтаните подаръци стават реалност. И понеже Коледа е, за да подаряваш, може да ползвате отворената за деня изненада за себе си или да я споделите с близък в мрежата на телекома.  

Редовното участие в играта носи и още изненади - с натрупване на последователно отворени дати се отключват нива, в които всички участници влизат в томбола за страхотни бъндъл пакети. Празничните оферти по двойки комбинират различни смартфони, телевизори и други популярни устройства. Така например може да спечелите смартфон MOTOROLA Moto G32, оборудван с 50MP система с тройна камера и голям екран с Full HD+ резолюция, заедно с Philips Airfryer за привържениците на здравословния начин на живот. Ако отключите следващо ниво, ще участвате за бъндъл със смартфон TCL 40SE с голям екран и издръжлива батерия, който идва в комплект с 43-инчов 4K QLED телевизор с Google TV и Game Master. Третата двойна изненада включва Motorola Edge 40 с уникална задна част от веганска кожа и кафемашина Philips за едновременно приготвяне на две чаши вкусно кафе от свежи зърна. 

Всеки може да участва в кампанията от 1 до 31 декември по веднъж дневно, като пълните ѝ условия можете да откриете тук. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес