Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се събират печати от 100-те национални обекта през смартфона?

13 декември 2023, 14:54 часа • 2233 прочитания

„Опознай родината, за да я обикнеш“ е казал някога големият български общественик и писател Алеко Константинов. Още през XIX век той поставя началото на най-голямото доброволно и независимо сдружение за туризъм у нас – Българския туристически съюз (БТС). И до ден днешен сдружението се грижи за културно-историческото ни наследство, като популяризира българските природни и културни паметници не само у нас, но и по света. Съвременните технологии са един от начините БТС да привлича все повече млади хора и последната голяма крачка в тази посока е дигитализирането на националното движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта”. То няма аналог не само у нас, но и по света, и в него може да участва всеки, който има книжка (паспорт) за събиране на печати от забележителностите, включени в движението. С натрупването на определен брой посетени обекти от БТС награждават с бронзова, сребърна или златна значка. 

Всичко това можете да правите вече и през телефона си. Необходимо ви е само приложението на Yettel, независимо дали сте абонат на оператора, или не. Телекомът и туристическият съюз обединиха усилия и предлагат една наистина различна и атрактивна услуга, чрез която не просто събирате печати от любими забележителности, но се потапяте изцяло в света и времето, в което са възникнали. Всеки обект има свой дигитален профил, който включва кратка информация за обекта, адрес, работно време и цена на билети (ако е приложимо). Най-вълнуващата част от приложението са видео и аудиоисториите за обектите, които засега са общо 40, но и двете колекции ще се увеличават във времето. Историите са пресъздадени на достъпен език, като са издържани фактологично и с уважение към детайлите от историческа и културна гледна точка.

Колкото до печатите, събирането им наистина става с няколко лесни стъпки. И най-важното, което е трябва да знаете, е, че те не заменят физическото събиране в книжните туристически паспорти. Напротив, допълват го и засилват състезателния дух на “ловците” на печати.

За да започнете колекцията си, трябва първо да създадете своя дигитален паспорт в приложението на Yettel. Самите печати се добавят, като се сканира QR код, който се намира на табелата, разположена в обекта около касата или на входа. Ако няма табела, печат се вземат от профила на мястото в приложението на Yettel или чрез бутон “Добави печат”. Трябва само да разрешите на апликацията да ползва местоположение. Прогрес лента отчита колко места са посетени и маркирани. Както и при хартиените туристически книжки, и тук при 25 събрани печата наградата е бронзова значка, при 50 - сребърна, при 100 - златна.

За всички, които искат да преминат изцяло на дигиталната версия за събиране на печати, Българският туристически съюз предлага и този вариант. Прехвърлянето на събраните вече печати от хартиената книжка към приложението става в централния офис на БТС в София (бул. „Васил Левски“ 75). Ако пък сте от най-запалените колекционери, можете да събирате печати както в книжния, така и в дигиталния паспорт, който гарантирано ще е навсякъде с вас, понеже е в телефона ви.

С дигитализацията на движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ голямата цел на БТС и Yettel е увличането на все повече хора в  инициативата. Можете да разгледате дигиталната версия на движението като си свалите приложението на Yettel от App Store или Google Play.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес