Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапче ще търси рак в организма

29 октомври 2014, 11:01 часа • 51434 прочитания

Google разработва нова технология за ранна диагностика на рака, сърдечни пристъпи и други тежки заболявания, съобщи Wired.

Ключов елемент в нововъведението ще бъде таблетка с наночастици, която след като се разтвори в кръвта ще подава сигнали за промени в състава ѝ. Според един от ръководителите на иновационната технология Google X Андрю Кондрад специалистите от компанията работят над наночастици с ширина една милиардна част от метъра, в която ще се комбинира магнитен материал и антитела, способни да установяват едни или други молекули в човешкото тяло.

Идеята на технологията е в това, че пациентът ще може да глътне таблетка с подобни наночастици, които се включват в кръвния поток и започват да търсят молекули, свидетелстващи за зараждането или развитието на определено заболяване. Магнитната част на устройството ще събира информацията.

По думите на Конрад използването на наночастиците ще бъде безопасно за човека и ще се извежда от организма при уриниране.

Устройството за данните ще може да се настройва да предава информация на лекаря през интернет за непрекъснато наблюдение на здравето на пациента.

Проектът Nanoparticle Platform е една от инициативите на Google в сферата на здравеопазването, за която компанията сега търси активно партньори. По-рано стана ясно, че Google X разработва контактни лещи, които още помагат на диабетиците за следят нивото на глюкоза. Кога продуктите ще бъдат пуснати за продажба не е известно.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес