Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти обсъждат в София предизвикателствата в кибер сигурността

25 март 2018, 17:45 часа • 941 прочитания

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и Държавната агенция „Електронно управление“ организират международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“ (Cybersecurity Challeges Conference).

Във форума ще участват над 150 делегати от Европа и САЩ, от правителствения сектор, европейските институции, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствени организации. Гости на официалното откриване на конференцията са комисарят по цифрова икономика и общество Мария Гарбиел и вицепремиерът Томислав Дончев. Сред участниците в дискусионните панели са директорът на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) Удо Хелбрехт, генералният секретар на Европейската организация за кибер сигурност Луиджи Ребуфи, вицепрезидентът на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) Жан-Жак Сахел, както и представители на НАТО, Европол, Европейската агенция по отбрана, EК и други.

През 2017 г. потребителите на интернет достигнаха 51% от световното население, а устройствата, свързани с мрежата – 8,4 милиарда в целия свят. При тези темпове на нарастване, кибер престъпността вероятно ще се превърне в най-голямата заплаха в света, която може да причини сериозни икономически щети – по различни изчисления над 6 трилиона долара само през следващите две години.

Темите в четирите дискусионни панела на конференцията „Предизвикателства в кибер сигурността“ са: приложението на политиките за кибер сигурност и кибер устойчивостта като стратегически приоритет; засилената и координираща роля на една обновена Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) за изграждане и поддържане на координационен механизъм за колективен отговор при кибер заплахи; ресурсите и компетенциите на страните членки; приложението на указанията за кибер дипломация.

Събитието, част от официалната програма на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, ще се проведе на 26 март в НДК.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес