Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които НЕ знаете за сетивния театър, а ТРЯБВА

14 декември 2023, 12:58 часа • 1413 прочитания

Ако обичате да ходите на театър, но искате да разнообразите от традиционната му форма, днес ще ви разкажем за сетивния театър. Ако за първи път чувате за него, ето 10 неща, които трябва да знаете, преди да отидете. И бъдете сигурни, че изживяването може да ви изненада, но определено ще е уникално.

1. Сетивният театър е театър без сцена

Всеки зрител има индивидуално преживяване. Преминава последователно през поредица от артистични взаимодействия в различни пространства. Своеобразен лабиринт, в който публиката е активна и се превръща в съ-автор на представлението.

2. Всеки сам открива историята

Историята, която разказва, не е фиксирана драматургия, както в класическия театър, а всеки я открива сам за себе си според собственото възприятие и интерпретация. Няма текст, който може да прочетете или някой, който категорично да ви каже: това е сюжетът.

3. Въвлича всички сетива: обоняние, осезание, слух, зрение, вкус

Може да попаднете в напълно тъмно пространство или да ви затворят очите. Това ще активира останалите сетива, ще провокира неочаквани емоции и ще ви насочи навътре към личния ви свят.

4. Служи си със символи и архетипи

Говори на езика на несъзнаваното. Въздейства дълбоко и затова често казват, че има терапевтичен ефект. Но не е артистична терапия.

5. Изненадващ е

6. Включва елементи от различни изкуства: танц, фотография, пантомима, визуални изкуства, музика и т.н.

7. Преплита естетики

Представлението може да започне от обичайното пространство на нечия кухня. Както си водите непосредствен диалог с домакинята (б.а. актриса) и посягате да вземете мляко от хладилника, хоп и се озовавате в изкрящо бял тунел, където ще танцувате със сюрреалистична птица (б.а. също актриса). Границите се размиват. Любопитството ви води.

8. Апартаменти, улици, стари бани, музеи, подземия, складове, паркове … Театър без собствена сграда

Театър, който разкрива сградите, които обитава, по необикновен начин. Вдъхновява се от техните истории, архитектура, контекст. За нас те са живи книги. Палимпсест, чиято тайна откриваме заедно с публиката.

9. Ние го създаваме в групов творчески процес

Всеки от екипа допринася със своите идеи и талант. Водещият на процеса следи за курса, познава компасите и навигационната система. Красив обмен и движение между индивидуалното и колективното, баланс - чуплив като стъкло и здрав като паяжина.

10. Заражда се в кафеените плантации

Сетивният театър се заражда отдавна в кафеените плантации на Колумбия като игра за своите връстници от още малкия Енрике Варгас (понастящем 83 годишен, театрален режисьор, драматург, преподавател и антрополог). Кой би помислил, че десетилетия по-късно този лабиринт от малки сетивни подаръчета в корените на дърветата, ще се развие до там, че да получи наградата на ЮНЕСКО за театрален език?

В България съществува от почти 20 години. Като започва своя живот сред горите на Папаз Чаир, Бела Речка и постепенно влиза в градовете Пловдив, София … По покана на Биведа у нас идва уелският театрален режисьор Юън Бриок, за да обучи първите артисти.

В момента няколко организации го развиват със своя специфичен почерк: “Театър на сетивата София”, “Театър на сетивния лабиринт Перископ”, екипът на “Ателие Пластелин”, “Досег” и, разбира се, ние от Inner Theater Company.

Повече за Inner Theater Company

Inner Theater Company е театрална компания, която надниква във “вътрешния театър”, насочва публиката към съкровеното и значимото, като се движи по границата на реалността и фикцията. Създава представления, пърформанси, преживявания, арт инсталации и обучения. Изследва възможностите на сетивния, интерактивния и имерсивния театър, за да създава вълнуващо изкуство, което докосва и оставя траен отпечатък. Мултидисциплинарният екип обича да задава важните въпроси, да предизвиква, но и да удивлява, себе си и зрителя, да смесва различни изкуства и естетики.

Ако искате да научите повече за сетивния театър или да участвате в някое събитие, можете да ги последвате във Facebook или Instagram.

 

През последната година дейността на компанията се реализираше с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес