Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студенти в Русе искат по-добри условия в общежитията

07 декември 2017, 15:17 часа • 5250 прочитания

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ настояват за по-добри условия в общежитията. Младите хора изразиха недоволството си от липсата на основен ремонт в четири от шестте сгради в навечерието на студентския празник 8 декември, предаде БГНЕС.

Студентският съвет с председател Станимир Бояджиев, който коментира проблема, бе подкрепен изцяло от ръководството на РУ в лицето на ректора проф.Велизара Пенчева, която припомни, че от години университетът настоява да получи собствеността върху шестте сгради, които в момента се стопанисват от „Студентски столове и общежития“.

Общежитията са строени между 1968 и 1977 година, но условията в част от сградите са трагични. По тази причина са заети едва 60 процента от общо 2400 легла, а някои крила изобщо са затворени, тъй като са неизползваеми. „Имаме студенти, които ги настаняваме по заповед, влиза в стаята си сам или с родител, и се връща обратно“, казва проф.Пенчева. Заради стара дограма и липса на саниране се налага студентите да плащат по-висок наем през зимата. За летния период е 60 лв., а през зимата е 65 лв., като се добавя и такса консумативи поради големия разход на енергия. Някои от родителите избират да ремонтират сами стаята, с условието да се пази за детето им до края на следването му. Разходите обаче не се приспадат от наема.

Университетът настоява пред министерството да получи собствеността върху общежитията, за да ги стопанисва, но досега няма никакъв резултат. „Показали сме, че можем да бъдем добри домакини. Дори и базата да остане на държавното предприятие, е добре да се търсят ресурси от държавата за основен ремонт на четирите общежития“, каза проф. Пенчева.

По думите ѝ, за ремонта ще са нужни между 8 и 10 млн.лв., които трябва да се отпуснат целево. Другите две сгради, които бяха реновирани преди 6 години, са били ремонтирани с пари от държавата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес