Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенци няма да имат глас за въздуха в града - засега

21 февруари 2019, 14:00 часа • 1460 прочитания

Референдум по въпросите за чистотата на въздуха в Русе скоро няма да има. Това решиха мнозинството от депутатите в местния парламент на заседание, в което 29 гласуваха „против“, 13 „за“, а 6 се въздържаха. 

Повечето комисии са приели, че въпросите не са зададени точно, не отговарят на правомощията на Общинския съвет и са в противоречие със закона. Основната причина за отказа е, че има 1233 некоректни подписа, с което не достигат необходимите 15 000 за провеждане на местен референдум. Броят на подписите по закон трябва да е 10% - от 152 083 граждани с избирателни права с постоянен адрес в Община Русе.

Проф. Никола Михайлов от БСП е предложил експертна група от общински съветници и външни експерти да преработи документа в съответствие със закона и до средата на март да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет. Мнозинството е отхвърлило неговата идея.

Председателят на Инициативния комитет за референдума Бойко Никифоров ще атакува решението по съответния законов ред. Прокурорска проверка ще установява коректността на данните от ГРАО за броя на подписите.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес