Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да имаме предвид, ако решим да газифицираме дома си?

03 юли 2015, 09:29 часа • 17365 прочитания

Лятото е време за почивка, но и за нови планове. Много домакинства избират точно този период, за да помислят за предстоящия отоплителен сезон и да потърсят най-функционалната и щадяща джоба опция.

Най-често дебатът е върху това дали да се заложи на отопление с климатици и други електрически уреди или на газификация на жилището. Газът определено е най-евтиният вариант – според повечето проучвания когато едно семейство използва газ в дома си, то пести до 40% от използваната енергия. Освен това синьото гориво е доказано екологичен начин за отопление и готвене и отговаря на призивите на експертите за постигане на по-голяма енергийна ефективност.

Какво обаче трябва да имате предвид, ако решите да газифицирате дома си? Мащабът на газификацията зависи от редица фактори, сред които районът, в който живеете и дали обитавате апартамент или къща. Важно е да си отговорите и на следните два въпроса:

- Всички помещения ли планирате да отоплявате и каква е тяхната кубатура?

- Разполагате ли с повече от едно санитарно помещение (баня), в което желаете да има топла вода?

Преди да решите да преминете на газово отопление, трябва да вземете предвид няколко допълнителни фактора – какво е изложението на жилището ви, имате ли външни стени, имате ли изолация и енергоефективни прозорци. Цената на газовата инсталация се определя от индивидуалните особености на всяко домакинство, вида и размера на жилището, но също и от избора на газов котел и газово оборудване. Стойността на газово котле за тристайно жилище например е средно около 2500 лв. В тази сметка не влиза закупуването на радиатори и газов бойлер за подгряването на вода, без които преминаването на синьо гориво е безсмислено. Заедно с тях инвестицията може да достигне 5-7 000 лв. Друг елемент от първоначалното вложение е таксата за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Проучването, проектирането и изграждането на вътрешна газова инсталация възлиза средно на 500 лева.

Разходите ви по газификацията обаче могат да бъдат намалени, тъй като има възможност тя да бъде осъществена частично с безвъзмездни средства. Това може да се случи чрез Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да кредитирате оборудването на жилището си с енергоспестяващи прозорци и външни топлоизолационни системи, като успешното им поставяне ви дава възможност да получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

Ползите от газификацията са безспорни – неслучайно много домакинства избират именно този начин на отопление. Чрез него не само ще можете да поддържате постоянна температура в различните стаи на дома, а и ще се наслаждавате на неограничена топла вода, да не говорим за облекчението в месечните сметки. Заслужава си да обмислите опцията и моментът за това е сега.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес