Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да бухва тестото, винаги правете това

24 ноември 2023, 16:03 часа

Приготвянето на пухкави тестени изделия с мая не е най-лесната задача. Важно е да знаете някои тънкости, благодарение на които тестото винаги бухва.

Трикове за бухване на тестото

На първо място, трябва да извадите всички съставки от хладилника предварително, така че да се затоплят до стайна температура. След това можете да продължите към процеса на месене на тестото. Все пак тестото с мая изисква топли съставки.

Бакпулвер или сода за тестото - ето кога се слагат

Брашното трябва предварително да се пресее. Всички съставки трябва да се смесят добре. Масата трябва да е хомогенна, в противен случай можете да забравите за ефирни печива. На готовото тесто трябва да се даде време за „почивка“. Не е необходимо да го слагате в хладилник. Препоръчително е да покриете сместа с капак или кърпа.

Не забравяйте, че тесто също изисква комфортна температура за ферментация на маята. Освен това трябва да запомните, че можете да поставите печени продукти само в предварително загрята фурна.

Забранено е отварянето на вратата на фурната през първите 20 минути, в противен случай поради температурната разлика ще получите печива, които не са бухнали.

Използвайте първокласно брашно, така че тестото ще се окаже пухкаво и ефирно. Заменете част от брашното с картофено нишесте, тогава вашите печива ще бъдат свежи и меки дори на следващия ден. Не забравяйте да пресеете брашното през сито - това ще придаде ефирна структура на тестото. Ако разреждате брашно във вода (мляко и други течности), тогава постепенно изсипете течността в купата с брашно и разбъркайте добре, а не обратното.

Ако добавите малко сол към брашното, тогава при смесване с вода ще избегнете образуването на бучки.

За да приготвите бухнало тесто с мая, загрейте всички течни съставки до 30-35 градуса по Целзий, в противен случай маята ще загуби своята активност. Ако нямате мая у дома, заменете я с половин чаша бира или чаша леко ферментирала заквасена сметана. Ако използвате яйца за приготвяне на тесто с мая, тогава добавете жълтъците заедно с маята, а разбитите белтъци накрая, преди печене. Добавете пяната от белтъците в тестото, а не обратното. Намажете пайовете с мая с мляко, за да придобият златистокафява коричка, и поръсете с маково семе, кимион или едра сол.

Добавете грис към тестото за приготвяне на хляб, пай, палачинки или палачинки: една препълнена супена лъжица на половин литър течност. По този начин вашият готов продукт няма да изсъхне и да застояе. За да сте сигурни, че стафидите в печива са вкусни и добре разпределени, оваляйте ги в брашно, преди да ги добавите към тестото.

Оше: Тайната на перфектното маслено тесто е в тази съставка. Всяка домакиня трябва да я знае!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес