Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусно тирамису от палачинки

20 март 2021, 11:32 часа

Днес ще ви предложим рецепта за вкусно тирамису от палачинки.

Това са продуктите, които са ви необходими:

4 яйца

150 гр брашно

150 гр захар

140 гр пудра захар

50 гр сметана за крема + 100 гр за мазане

400 мл прясно мляко

125 мл кафе 

2 чаени лъжички екстракт от ванилия 

4 жълтъка

250 гр маскарпоне

1 супена лъжица какао

60 мл олио

Инструкции за изпълнение на рецептата:

В дълбока купа разбийте брашното, четирите яйца, захарта, студеното кафе (може да се замени с разтворимо кафе) и 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия. Разбийте сместа, докато стане напълно гладка. Постепенно прибавете млякото, продължавайки да разбивате с миксера на средна скорост. Накрая добавете 20 мл от олиото и разбъркайте добре. Консистенцията трябва да е като тази на обикновеното тесто за палачинки.

Сипете няколко капки олио в тигана, в който ще приготвите палачинките. След като загрее, добавете един черпак от сместа. Печете палачинките на умерен огън за 1 минута от всяка страна. Ако използвате тиган с диаметър от 24 см, от това количество смес се получават 15 палачинки.

Смесете 4-те жълтъка с 80 гр захар и 1 чаена лъжичка ванилова есенция. Поставете съда със сместа в тенджера с вряща вода (водна баня). Разбърквайте постоянно, докато тя се хомогенизира напълно и се образуват малки мехурчета. Сместа не трябва да се нагрява повече от 70 градуса. Прецедете я през цедка, след като я отстраните от котлона. Прибавете я на порции към маскарпонето, като непрекъснато разбивате с миксер.

Разбийте студената сметана с пудра захар. Прибавете я към сместа с маскарпоне и разбийте добре с миксер, докато се сгъсти. 

Поставете една палачинката в чинията, в която ще направите тортата., Намажете я с приготвения крем. Отгоре намажете със сметана и поръсете с какао на прах. Поставете върху нея друга палачинка и повторете процедурата до изчерпване на палачинките.

Приготвената торта трябва да престои в хладилника най-малко 4 часа, а още по-добре цяла нощ.

Приятен апетит!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес