Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусно: 3 засищащи, диетични и здравословни салати 

04 март 2023, 12:00 часа

Вероятно няма нещо, което да е по-свързано с отслабването, отколкото салатата. Много зеленчуци, малко добавени протеини, малко сложни въглехидрати и вкусен дресинг - така обикновено изглежда една стандартна салата. Тази рецепта обаче не винаги ще бъде нискокалорична и здравословна. 
Всичко зависи от съставките, които използвате. Най-класическата салата, която присъства на нашата трапеза, изглежда е зеленчуковата салата, която обикновено се състои от варени, консервирани и мариновани зеленчуци с голяма добавка от безумно калорична майонеза. Е, не може да се отрече, че тя не е от най-здравословните.

Грешки в салатите

За съжаление те се правят доста често. Добрата салата може да бъде "развалена" чрез добавяне на калорични дресинги, обикновено на основата на майонеза. Тя е нездравословна не само поради високата си енергийна плътност, но преди всичко защото съдържа големи количества атеросклеротичен холестерол. 
Сосовете на основата на зехтин или ленено масло са чудесен вариант, но при условие че не прекалявате с тях - здравословни са, но ще добавят твърде много калории към салатата. Продължавайки темата за дресингите, трябва да внимавате с готовите смеси на прах, които обикновено съдържат следи от билки и подправки и са овкусени с голямо количество сол, захар, мазнини и други подобрители на вкуса - периодичната таблица в един пакет. 
Консервирани зеленчуци - те могат да съдържат (или не) големи количества сол и консерванти, а вътрешността на самата консерва е покрита с вредния бисфенол А. Всеки яде от време на време, но е по-добре да избирате пресни зеленчуци за салати.

Какво означава здравословна салата?

След като се справихме с типичните грешки в салатите, стигаме до същността им. Здравословна салата е тази, която преди всичко осигурява основни хранителни вещества, витамини и минерали и не съдържа изкуствени добавки и празни калории. 
Салатите се основават на пресни зеленчуци и могат да бъдат гарнирани с месо, риба, бобови култури, сирене, грис или пълнозърнести тестени изделия и правилно приготвен дресинг на маслена основа, който улеснява усвояването на витамините и придава приятен вкус. Предлагаме ви 3 идеи за здравословни и вкусни салати, които със сигурност ще разнообразят всяко меню.

Най-вкусната коледна салата, от която ще си оближете пръстите

1. Салата със сирене камамбер и круши

Една бърза и лесна за приготвяне салата. Идеална за любителите на сладки и солени вкусови комбинации.

Съставки за 1 порция:

Необходими продукти: 

- половинка пакет микс за салата;
- половин голяма круша;
- 40 г леко сирене камамбер (4 резена);
- 3 ореха (нарязани);
- меден сос: 1 с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ленено масло или зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне:

Подредете салатения микс в чиния. Измийте крушата и я нарежете на тънки парчета. Нарежете сиренето на кубчета. Подредете парчетата круша, сиренето, поръсете с ядки и залейте салатата с дресинга.

2. Салата с кейл и сьомга

Салатите с добавена риба са хранителна бомба. Комбинацията от омега-3 мастни киселини от сьомгата, калций от зелето и ликопен от домата е чудесен вариант за всички хора, които се грижат за здравето си.

Съставки за 1 порция:

- 50 г студено пушена сьомга;
- 3 шепи (60 г) кейл;
- ½ жълта чушка;
- 2 шепи рукола;
- 1 голям домат;
- 1 чаена лъжичка тиквени семки;
- 1 чаена лъжичка зехтин;

дресинг: 1 чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка балсамов оцет, 1 чаена лъжичка мед, ½ чаена лъжичка лимонов сок, гранулиран чесън, сол, черен пипер.

Приготвяне:

Измийте чушките и ги нарежете на тънки филийки. Запържете ги в зехтин заедно със зелето, докато омекнат. Прехвърлете в купа, добавете руколата, нарязания на кубчета домат, настърганата сьомга и тиквените семки. Залейте с дресинга.

4 любими рецепти за ВКУСНА картофена салата

3. Макаронена салата с риба тон

Едно предложение за салата за здравословна вечеря. Тя съдържа както скорбяла и протеинова добавка, така и щедро количество пресни зеленчуци.

Съставки за 1 порция:

- ¾ чаша суха паста пенне (пълнозърнеста);
- ½ консерва риба тон в собствен сос;
- 2 шепи пресен спанак;
- 5 чери домата;
- 1 чаена лъжичка зехтин или рапично или ленено масло;
- Сол, черен пипер, билки от Прованс или други подправки

Приготвяне:

Пригответе макароните, добавете отцедената от соса риба тон и измитите спанак и домати. Залива се със зехтина или олиото. Разбъркайте всичко заедно, подправете на вкус.
Да ви е сладко!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес