Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този дресинг е перфектен за различни салати

05 декември 2023, 19:00 часа

Какво може да бъде по-просто от салата от пресни зеленчуци? Всичко, което трябва да направите, е да изберете пресни зеленчуци, да изберете допълнителна съставка за тях или да приготвите перфектен дресинг за салата. И разбира се, сервирайте салатата в голяма елегантна купа за салата от прозрачно стъкло.

Доброто растително масло ще свърши добра работа за подобряване на вкуса на салатата и подобряване на храносмилателния процес, но домашно приготвеният дресинг за салата ще подчертае вкуса на зеленчуците и ще разнообрази рецептата. Предимството на домашния дресинг пред купения от магазина е неговата естественост и възможността да го приготвите по ваш вкус. Основната формула за салатен дресинг е съотношението на съставките: 60% масла, 30% киселини и 10% аромати.

За основа на дресинга се използва студено пресовано растително масло. Обикновено се използва зехтин или слънчогледово олио, но не пренебрегвайте също толкова вкусни и здравословни видове масла като ленено, сусамово, царевично, кокосово и масло от гроздови семки. С тяхна помощ се подобрява процесът на усвояване на витамини и микроелементи.

Също толкова важна роля при обличането играят киселините, за които се използва оцет или лимонов сок. Що се отнася до оцета, по-добре е да се даде предпочитание на балсамов или ароматизиран оцет за дресинг за салата и да се остави синтетичният трапезен оцет за приготвяне и консервиране. В допълнение към балсамовия оцет си струва да опитате и други видове оцет за дресинги или маринати: ябълков, винен, малцов, оризов, тръстиков и ароматизиран.

Ароматни задушени зеленчуци с МЕДЕН дресинг

Малка част, но не малка, в салатните дресинги са специалните добавки, които придават вкус на салатата. Горчица, мед, захар, билки, чесън и лук, джинджифил, соев сос, семена и подправки определено ще добавят пикантни, пикантни аромати към салатата.

Ако не искате да експериментирате, можете да използвате един от 6 основни дресинга за салата:

·         Сладкото се състои от 1 чаена лъжичка подсладител (мед, захар, сироп или дори конфитюр), ½ супена лъжица оцет, 3 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

·         Френски - Състои се от 1 счукана глава чесън, 2 чаени лъжички синап на зърна, ½ супена лъжица винен оцет и 3 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

·         Азиатски - Състои се от 1 счукана глава чесън, 2 чаени лъжички соев сос, 1 супена лъжица оризов оцет и 3 супени лъжици сусамово олио, сол и черен пипер на вкус.

·         Лимон-кисело мляко - Състои се от 1 счукана глава чесън, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжичка горчица, 2 супени лъжици кисело мляко, 2 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

·         Цитрус - състои се от четвърт шалот, 2 супени лъжици цитрусов сок (портокал, грейпфрут), 1 супена лъжица винен оцет, 1 чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка мед и 3 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

·         Дресинг с подправки - към дресинга добавете ½ чаена лъжичка подправки (червен пипер, кимион, кориандър), 2 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици горчица и 1 супена лъжица мед.

Най-вкусните, лесни и здравословни салатни дресинги, които задължително трябва да опитате

Като алтернатива можете да използвате ароматно растително масло за дресинг за салата. Приготвянето на ароматно растително масло в домашни условия е изключително лесно, а бутилка предварително приготвено ароматно масло ще е полезна за бърза салата и ще стане неразделна част от декора на вашата кухня.

За да го приготвите е необходимо: добавете любимите си билки и подправки в загрято (не врящо) олио и оставете поне 24 часа на тъмно и хладно място. По-добре е да използвате студено пресован зехтин, той може да бъде заменен със слънчогледово растително масло. Комбинациите с билки са особено ароматни: розмарин, естрагон, мащерка, риган.

Отлична комбинация с олио биха били люти чушки на люспи, зърна бахар и черен пипер, синапено семе, копър и кориандър. Ако налеете студено масло в подправките, ще минат 12-14 дни, за да придобие миризма. Можете да овкусите маслото с всякакви билки, единственото условие е билките и съдовете да са напълно сухи - това ще предотврати появата на патогенни бактерии.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес