Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта за вкусен студен чай, който да ни разхлади в жегите

01 август 2021, 11:11 часа

Ако сте от хората, които през лятото избягват да пият газирано, но все пак искат да се разхладят, то не се тревожете! Имаме перфектна рецепта за вас, с която да си направите чуден студен чай. Вижте как да я направите. 

На първо място решете какъв вид чай искате. Билковите чайове (може би освен мента) едва ли ще ви се строят удачен избор. Зелен и черен чай също не са опции, които препоръчваме, но все пак - имате собствен вкус, така че изберете каквото ви харесва. Ние залагаме на плодов чай и сме много доволни. 

В зависимост колко искате да е наситен чая, напълнете тенджера с вода и сложете бройките пакетчета. На 200 милилитра вода е добре да сложите 1 пакетче, тоест 5 за 1 литър. Ако искате по-силен и наситен вкус, разбира се, добавете още. Сложете тенджерата с вода на котлон и я оставете да заври. Това, което трябва да стане е чаят да се свари и да пусне своя вкус. Не дръжте много - често не е нужно. Докато водата е все още топла сложете мед, за да подсладите. Ние слагаме около 5 чаени лъжици на литър вода, но това все пак е личен избор. Ако искате да е по-сладко - действайте. 

След това трябва да изчакате да се охлади (може директно да сложите в хладилника). След като е достатъчно хладно, сипете го в кана. Може да добавите резен лимон и листа прясна метна към студения чай при сервиране. Напитката е изключително приятна за летните жеги. Единствената опасност е, че трябва да правите често, за да може да утолите жаждата си в това време. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес