Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбиване на хайвер - ето как трябва да се прави

29 юли 2024, 20:00 часа

Тарама хайверът е деликатес, който е популярен не само в България, но и в съседни страни като Турция и Гърция. Тази разядка е предпочитана заради своя уникален вкус и леснота на приготвяне. Ако обичате тарама хайвер, но никога досега не сте се осмелявали да го приготвите сами, в тази статия ще ви покажем как да го направите и да съхраните хайвера правилно.

Съхранение на хайвера

За да приготвите вкусен тарама хайвер, хайверът трябва да има време да узрее. Това става, като събирате хайвера при почистване на рибата. Отстранете го внимателно, измийте го от кръвта, премахнете ципата и го изцедете добре. Поставете го в чист и сух буркан, като на дъното и отгоре сложите слой сол. Солта предпазва хайвера от контакт с въздуха, което позволява да се съхранява дълго време. Когато бурканът се напълни, добавете малко олио за да "запечатате" хайвера. Съхранявайте буркана в хладилник за около месец, за да може хайверът да узрее и да бъде готов за обработка.

Хайверът от кои риби не става за ядене

Как да разберете, че хайверът е узрял?

Докато хайверът зрее, той променя цвета си. Когато достигне зрелостта си, ще забележите, че е придобил леко оранжев оттенък. Този етап показва, че хайверът е готов за разбиване с пасатор и може да пристъпите към приготвянето на вкусна разядка.

Рецепта за тарама хайвер

За класическата рецепта за тарама хайвер ще ви трябват следните съставки:

  • 1 супена лъжица хайвер
  • 2-3 филийки бял хляб
  • 200 мл мляко или вода
  • 400 мл олио
  • половин глава лук
  • половин лимон

разядка

Приготвяне:

  1. Вземете една супена лъжица хайвер от буркана и го измийте добре с вода. Оставете го да се оцеди.
  2. Потопете филийките хляб в леко затопленото мляко (премахнете кората преди това). Нарежете лука на ситно.
  3. В пасатора сложете добре оцедения хайвер, половината от хляба (леко изцеден от млякото) и 1/3 от олиото. Започнете разбиването.
  4. След 1-2 минути добавете останалия хляб и лука. Продължете разбиването, като добавяте останалото олио на тънка струйка.
  5. В края добавете лимоновия сок и опитайте на вкус. Ако желаете тарамата да бъде с по-светъл цвят, добавете няколко капки топла вода накрая.

Коя риба върви най-добре с доматен сос

Тарама хайверът се консумира като предястие, разядка или мезе и обикновено се поднася с препечени филийки. Можете да добавите маслини, копър, смлени орехи, резен краставица или филе от любима риба при поднасяне - всичко е въпрос на личен вкус и предпочитания.

Приготвянето на тарама хайвер вкъщи не е толкова трудно, колкото може би си мислите. Следвайки тези съвети за съхранение и рецепти, можете да се насладите на този изискан деликатес по всяко време. Опитайте сами и открийте удоволствието от създаването на собствена разядка, която със сигурност ще впечатли вашите гости и ще добави изтънчен вкус на всяка трапеза.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес