Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Печено или задушено: Как е най-вкусно телешкото месо

30 ноември 2023, 07:15 часа

Печено или задушено при правилното приготвяне телешкото месо става божествено вкусно!

Телешко задушено

Колкото по-дълго къкри, толкова по-вкусно ще бъде. Телешкото задушено се сервира само горещо.

При задушаване се добавят подправки и мазнина, като по правило продуктите се запържват предварително. Процесът на консервиране - дългосрочно съхранение, задушени ястия, е важен, но изисква допълнителни действия. Например, стерилизиране на буркани в автоклав.

В допълнение, задушаването е чудесен начин да направите жилави храни, като говеждо, меки. При задушаване месото или по-скоро протеинът на месото се разрушава и месото става меко, дори крехко. Почти невъзможно е да се постигне такъв ефект с обикновено пържене или варене.

За да приготвите задушено месо, по-специално говеждо, не е необходимо да вземете филе или крехко телешко. Процесът на задушаване може да направи и най-твърдото говеждо месо меко. Между другото, ако някой не знае, думата говеждо от древноруски означава „едър добитък“, или говеждо.

Още: Телешкото ще стане крехко и сочно, ако го приготвите така

Говеждото е не само вкусно, но и здравословно месо. Препоръчва се за хранене дори на хора, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт. Въпреки това, този вид месо се счита за „капризно“, говеждото често се оказва жилаво при готвене. И просто трябва да се вслушате в съветите на професионални готвачи, за да приготвите вкусни говежди ястия.

Телешко варено

Най-здравословното телешко е вареното. Ако ви се препоръчва диетично месо или например искате да направите месна салата, трябва да готвите правилно говеждото. За да направите това, трябва да заври вода, да добавите малко сол, да добавите други съставки на вкус (черен пипер, сушена целина, лук или праз) и след това добавете шунката или плешката на едро парче.

Слагате говеждото във вряща вода, ние запазваме всички сокове в месото. След това на много слаб огън трябва да готвите месото за 1,5-2 часа със затворен или леко отворен капак. Можете да готвите по-дълго, така че говеждото ще стане меко и крехко.

Ако искате да приготвите вкусна супа с бистър бульон, трябва да постъпите по различен начин. Телешкото месо се слага в тенджера със студена вода и се загрява на огън, за предпочитане не силен, а умерен. И след като заври, котлонът се намалява до най-ниската степен и бульонът се готви поне час.

Още: Колко време се вари телешкото месо, за да бъде сочно и меко?

Ако използвате малки парчета (може да сложите всякакво месо, с кости и сухожилия), това време ще бъде достатъчно. Готвенето на големите парчета отнема повече време. По време на процеса на готвене трябва постоянно да отстранявате пяната.

Печено телешко месо

Ако искате да готвите печено телешко месо и да го изпечете във фурната, трябва да го мариновате. Без подготовка рискувате да получите жилаво месо. Разбира се, ако сте уверени в доставчика и знаете със сигурност, че ще получите най-крехкото парче, можете да опитате да задушите месото без марината. След това е по-добре да използвате соса и да нарежете месото на малки парчета. Стандартното ястие е телешки строганов със сос бешамел. Ястието се оказва нежно и вкусно.

Ето няколко лесни начина за мариноване на телешко месо:

1. Вземете зехтин и соев сос в равни пропорции, добавете подправки на вкус (например „провансалска“ смес от билки), можете да добавите чаена лъжичка лимонов сок. Оставете телешките пържоли в марината за три часа. След това можете да печете и задушавате.

2. Добавете растително масло, черен пипер и сол към малко количество оцет. Можете да добавите сух или пресен чесън. Оставете говеждото в тази марината в хладилника за една нощ. На сутринта може да печете, ще са меки.

3. Разредете меда (100 ml) с малко количество вода, можете да добавите супена лъжица соев сос за пикантност. Не забравяйте да добавите подправки, например "италианска" билкова смес. Трябва да държите телешкото месо в тази марината за няколко часа и след това да го приготвите.

4. Винената марината се приготвя от сухо бяло или червено вино. Към него се добавят подправки на вкус. Можете да смесите виното с малко количество зехтин, така че марината ще насити по-добре парчетата месо. Само два часа - и можете да започнете да готвите!

Още: Супер полезен и вкусен телешки пастет от черен дроб

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес