Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-пухкавото тесто без яйца и мляко. С него можете да приготвите всичко от пици до милинки

07 август 2021, 10:10 часа

Това универсално тесто без яйца и мляко е просто феноменално. С него можете да приготвите любимата си вкусотия и при това за нула време.

Ето и какви продукти ще са ви нужни:

• Брашно – около 900-1000 гр.

• Вода – 500 мл.

• Прясна мая – 30 гр. или суха 10 гр.

• Растително масло – 50 мл.

• Захар – 1 с. л.

• Сол – 1 ч. л.

Как да го приготвим?

Прясната мая се натрошава и към нея се добавя захарта. Разбъркайте с лъжица, така че двете съставки да се смесят. Към сместа добавете и водата. Тя трябва да е топла, но в никакъв случай да не е вряла. Отсипете около 100 гр брашно от общото количество. Бъркайте отново, но този път много енергично, така че да не се получат никакви бучки.

Съдът със сместа оставете на топло място, така че да помогнете на маята да се активира. След като е готова, добавете солта и маслото.

Не забравяйте да пресеете брашното, така че тестото накрая да бъде наистина леко и въздушно. Добавяйте от него към сместа постепенно, докато прецените, че няма нужда от повече. Тестото се меси до момента, в който не започне да се отделя от стените на съда.

Крайният резултат трябва да е еластично и не много твърдо тесто. Пригответе си още една купа, чиито стени предварително сте омаслили. Прехвърлете готовото тесто в нея и не забравяйте да покриете с една кухненска кърпа.

Как да направим домашно тесто за пица?

Оставете тестото на топло място, където да втасва, без никой да го безпокои. Ще му трябва приблизително час, в който да увеличи обема си 2 или 3 пъти.

С тази вкусотия може да приготвите всичко, което пожелаете. С него се получават невероятно апетитни милинки, пайове, пици, мекици и каквото друго ви хрумне.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес