Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се затварят печени чушки в буркани – тънкости, които всяка домакиня трябва да научи

14 октомври 2021, 08:20 часа

Как се затварят печени чушки в буркани? Този въпрос вълнува всяка една начинаеща домакиня, на която за пръв път й предстои да се сблъска отблизо с приготвянето на зимнина. Ако нямате баби и майки на село, които да правят това вместо вас, трябва да узнаете всички онези тънкости и специфики, благодарение на които нито един буркан няма да отиде в кофата с отпадъци и чушките ще са невероятно вкусни.

Как се затварят печени чушки в буркани и какво трябва да знаем за приготвянето им

Дамите отделят прекалено много време на самото затваряне на бурканите, тъй като от него зависи колко трайна ще е зимнината през студените дни. Никой не иска в един момент да отвори буркана с любимите си печени чушки и да научи, че съдържанието вътре е негодно за консумация.

Направете това и цяла зима ще имате печени чушки в буркани

Замразяването във фризер е алтернатива, но едва ли можете в няколко чекмеджета да поберете всички зеленчуци, които искате да складирате. Друга причина да изберете буркани, а не замразени чушки, е това, че пакетчетата във фризера не могат да бъдат изпратени в колет до най-близките ни хора, които искаме да зарадваме.

Ето и продуктите, които да си приготвите за печените чушки в буркани:

• Големи, прави и месести чушки;

• Аспирин;

• Сол;

• Буркани;

• Капачки.

Количествата ги определяте самите вие, съобразно това колко членно е вашето домакинство и колко често поднасяте тази вкусотия на трапезата си.

Самата подготовка на чушките не трае много време. Нужно е да ги изтърбушите, да премахнете старателно семената и след това да ги измиете. Зеленчукът може да се изпече във фурната, на котлона, на скарата или в чушкопек.

Тънък момент по време на самото печене е обръщането на чушките. Правете го периодично, така че да могат да омекнат равномерно от всяка една страна и накрая вкусът им да е ненадминат.

За да се белят по-лесно зеленчуците след печене, е добре известно време да прекарат в тенджера, покрита с капак.

Докато чушките си почиват в тенджерата, можете да преминете към подготовката на бурканите. За всеки предвидете по 1 аспирин, смесен с 1 ч.л. сол. Първо подреждате няколко чушки в буркана, след това поръсвате с тази смес и отново нареждате чушки. Идва ред на кулминационния момент, а именно самото затваряне на бурканите.

Тънкости при затварянето на чушките в буркани

След като вече сте затворили бурканите с капачки, подредете ги във възможно най-голямата тенджера, с която разполагате. Дъното й трябва да покриете с кърпа, така че да няма инциденти по време на варене.

Налейте количество вода, което да покрие капачките и оставете зимнината да заври. Ако ги приготвяте на котлона, ще ви отнеме час, а дори и по-малко. След като водата в тенджерата заври, засичате 10 минути и след това махате съда от котлона.

Не бързайте да вадите горещите буркани, нека постоят в горещата вода още 20 минути. Когато изтече това време, внимателно ги извадете и ги поставете с капачките надолу.

Това е цялата философия, свързана със затваряне на печени чушки в буркани.

Подредете ги на рафта при останалата зимнина и си ги похапвайте с удоволствие. С тях можете да приготвите разнообразни разядки, вкусни ястия, салати и други блюда.

Да ви е сладко!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес