Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пържат патладжани без да поемат олио - научете каква е тайната

09 септември 2022, 06:25 часа

От патладжан могат да се приготвят много вкусния ястия, но има един недостатък. Поема прекалено много мазнина, затова доста хора го избягват.

Ако се сготви правилно, текстурата на патладжана варира от нежна и кремообразна до копринена и гладка. Ако се сготви неправилно, вътрешността става като гъба и поема много мазнина и е доста тежко ястие.

Ето няколко съвета как да избегнете поемането на прекалено олио при готвене.

Защо патладжаните поемат много мазнина?

Ако поставите патладжан в горещ тиган с олио, той поема веднага цялата мазнина. Добавете още олио в тигана и той ще поеме и нея. Защо става така?

Това е заради клетъчната структура на патладжана. Той е мек с вътрешност подобна на гъба, изпълнена с малки “въздушни джобове”, които абсорбират бързо горещото олио или течностите. За да избегнете поемането на толкова много мазнина, трябва да “разбиете” въздушните джобове преди те да се изпълнят с олио.

Не съществуват начини това да се избегне изцяло, но с тези 4 метода ще намалите поемането на прекалено мазнина:

1. Намажете патладжана с олио с четчица. 

Вместо да поставяте олио в тигана, намажете патладжана с малко олио. Така ще може да контролирате количеството мазнина, което той ще поеме. Този метод е най-успешен, ако сте нарязали патладжана на кубчета или кръгли парчета.

Намажете едната страна и веднага пуснете в горещ тиган. 

2. Първо поставете в микровълнова печка.

Преди да поставите патладжана на котлона, нарежете на парчета (на кубчета или кръгли парчета) и поставете в микровълнова фурна. Тази предварителна подготовка за около 5 минути разрушава гъбестата му структура и стопира процеса на абсорбиране на прекалено много мазнина.

3. Осолете патладжана.

Вече не трябва да осоляваме патладжана, за да избегнем горчивия му вкус, а трябва да го правим, за да му помогнем да не поема толкова много мазнина. Осоляването разбива структурата на патладжана, тъй като солта извлича влагата от клетките му, която след това изпълва въздушните джобове. Когато въздушните джобове се овлажнят добре, в тях няма място за мазнина и те не я поемат. Поръсете сол върху нарязаните парчета патладжан, оставете за 30 до 60 минути, изцедете, оставете да изсъхнат и сгответе.

4. Оставете патладжана в прясно мляко.

Докато поставянето на патладжана в микровълнова печка и осоляването работят в посока разбиване на порестата структура, този метод има обратен подход. Потопяването на парчета патладжан в прясно мляко за час-два изпълва порестата структура, осеяна с въздушни джобове, с мляко и не оставя място за мазнината, която да се абсорбира.

Защо патладжанът е полезен?

Както вече споменахме, приемаме патладжана за вреден заради огромното количество мазнина, която поема. Ако е приготвен по правилен начин, той носи много ползи за здравето. Ето някои от тях:

1. Подпомага храносмилането

Като отличник източник на диетични фибри, патладжанът подпомага храносмилането. 

2. По-добро костно здраве

Патладжанът е богат на калий, калций и витамин К. Калият подпомага абсорбцията на калций в червата, а витамин К подобрява производството на клетки, което увеличава тяхната плътност и здравина.

3. Помага при отслабване

Патладжанът е с високо съдържание на вода и фибри, действа засищащо и потиска освобождаването на грелин - хормон, който казва на ума ни че отново сме гладни..

4. Подобрява сърдечното здраве

Патладжанът е богат на биофлавоноиди, които са полезни при понижаване на кръвното налягане. Това намалява натоварването на сърцето, подобрява кръвообращението и насърчава здравата сърдечно-съдова система.

5. Подобрява мозъчната функция

Патладжанът е отличен източник на фитонутриенти, които повишават когнитивната активност и общото психично здраве. Те предпазват от активността на свободните радикали и увеличават притока на кръв към мозъка. 

6. По-добър контрол над диабета

Патладжанът е сред храните, които се препоръчват за хора с диабет тип 2. Поради високото съдържание на фибри и ниското количество разтворими въглехидрати, той е сред най-полезните зеленчуци за диабетици. 

7. Подпомага здравето на кожата и косата

Патладжанът е богат на витамин С - антиоксидант, който не позволява на свободните радикали да увредят кожните клетки. Спомага за поддържането на здрава и млада кожа, като в същото време предотвратява преждевременните признаци на стареене като бръчки, фини линии, тъмни старчески петна и отпускане.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес