Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя истинската капама по бански

05 януари 2024, 15:50 часа

Банската Капама е едно от тези ястия, които карат сърцето да забие по-силно, а апетитът да се пробуди още отдалеч. Традиционното българско ястие, предимно асоциирано с празници като Коледа и Нова година, потапя хората в атмосферата на Банско, където традициите все още се уважават и пазят с гордост. В този материал ще ви представим стъпките за приготвянето на истинската капама по бански, която ще освежи вашия вкус и ще ви отведе на гурме пътешествие из българската кулинарна традиция.

По какво се познава класическата българска капама

Подготовка

/30 минути/

За да започнем този кулинарен разказ, трябва да се подготвим с нужните продукти. На първо място, ви трябва:

  • 5 кг свински врат, обезкостен
  • 200 кг телешка плешка
  • 2 пуешки бутчета или 4 пилешки
  • 2 бр. (0,500 гр.) сурово-пушена наденица или пуешко филе

капама

Необходимо е и класическото кисело зеле, малко ориз и глинено гърне с вместимост 5 литра. За да донесем плът на вкуса, добавете подправки като червен пипер, дафинов лист, черен пипер на зърна и няколко скилидки чесън.

Течните компоненти, които ще вършат чудеса в капамата ви, са червено вино и слънчогледово олио.

Бърза, лесна и вкусна капама - по стара българска рецепта

Готвене

/300 минути/

След подготовката на съставките, пристъпваме към магията на готвенето. В голямата тенджера слагаме месото, нарязано на парчета, и добавяме подправките. Залейте с щедра доза червено вино и слънчогледово олио, след което оставете да се задуши на слаб огън.

Следва добавянето на киселото зеле, което допълнително ще обогати вкуса. По желание, можете да прибавите и малко ориз, за да придадете на ястието по-гъста консистенция.

Капама по разложки

Когато всичко е приготвено, прехвърлете съдържанието в глиненото гърне и печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса. Гответе за около 4-5 часа, докато месото стане невероятно меко и ароматно.

С тези съвети ще можете да приготвите истинска капама по бански, която ще покори вкусовете на всички около вас. Бъдете господари на кулинарната магия и създайте вълшебство във вашия дом, докато се наслаждавате на вкуса на българската традиция.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес