Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направите бъзов сироп?

05 юни 2021, 10:42 часа

Вероятно сте виждали цъфтящи храсти през пролетта, покрити с бели цветя с доста интензивен аромат. През есента тези цветя се превръщат в малки черни топчета. Това е плод от бъз. Както цветето от бъз, кората, така и плодовете му имат лечебни свойства.

Цветовете имат отхрачващо, потогонно и стимулиращо кръвообращението свойства. Бъзът под формата на плодове подпомага прочистването на организма, стимулира работата на червата, работи в борбата с вирусите (включително тези, отговорни за развитието на настинка и грип)

Интересното е, че бъзът има и антибактериални свойства, включително срещу няколко щама бактерии Streptococcus. Бъзът може да бъде полезен за предотвратяване на усложнения от вирусни заболявания като бактериална пневмония. Противно на антибиотиците, бъзът е естествен продукт, без страничните ефекти на антибиотиците. Ето и лесна рецепта за сироп. 

Съставки:

1 1/3 чаша пресен плод от бъз

3 чаши вода

2 супени лъжици настърган джинджифил 

1 чаена лъжичка канела 

1/2 чаена лъжичка карамфил на прах или 1 цял карамфил

1/3 чаша пчелен мед с добро качество (започнете с 2-3 супени лъжици и добавете колкото да го вкусите)

Начин на приготвяне:

Измийте внимателно пресните плодове от бъз, отървете се от неузрелите плодове. Зрелият бъз трябва, както подсказва името, да е черен на цвят.

Поставете плодовете в тенджера, добавете всички съставки с изключение на меда и оставете да къкри около 30-45 минути.

Оставете настрана да се охлади. След това използвайте цедка, за да отделите пулпата от сока.

Сега добавете меда към сока, разбъркайте го, опитайте. Ако сиропът е достатъчно сладък, изсипете го например в буркан и го съхранявайте в хладилника. Ако искате да се запасите за зимата без охлаждане, тогава трябва да пастьоризирате сока.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес