Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъркани яйца - всички домакини правят тази грешка при приготвянето им

11 септември 2023, 15:44 часа

Вкусните бъркани яйца не трябва да са прекалено сухи или мазни. Лесно можете да си приготвите лека закуска от яйца, която ще може да засити глада ви и да зареди батериите ви за целия ден. Както се оказа, добавянето на мазнина изобщо не е необходимо. Но всяка домакиня дори не си представя приготвянето на това ястие без олио.

Може да го заместите като налеете малко вода в тигана. След това съдът трябва да се постави на котлона на ниска температура.

Именно благодарение на ниските градуси във водата бърканите яйца ще се изпържат така, че да са ефирни и и сочни. Освен това жълтъците няма да станат твърди и ще запазят сочността си.

Омлет или бъркани яйца - едва ли предполагате, че едното е по-полезно от другото

Други тънкости при пърженето на яйца

Счупете яйцата в купа. Ако желаете, можете да добавите малко мляко или сметана, за да придадете по-ефирна текстура на ястието и по-малко яйчен вкус. Но не добавяйте много течност, за д не придобие прекалено водниста консистенция. Спазвайте следната пропорция: 1 супена лъжица млечна течност за всеки 2 яйца.

Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбийте сместа с вилица или бъркалка, докато жълтъците и белтъците се комбинират. Оставете 30-60 секунди след разбиване.

Ако ще добавите нещо ярко, ароматно и подобряващо вкуса на цялото ястие към яйчената смес, като билки или настъргано сирене, добавете го или сега, или когато изсипете сместа в тигана и тя започне да се „събира“.

Французите също имат собствено виждане за приготвянето на това ястие.

Какво да направите, за да приготвите ястието като френски готвач?

Разбийте яйцата до гладкост и добавете мляко към тях в количество от 0,5 супени лъжици за 2 яйца. Разбъркайте. И тук влиза в действие „тайният агент“: газирана вода. Изсипете я в яйчено-млечната смес (0,5 супени лъжици за 2 яйца). Така бърканите яйца не стават много течни, а стават леки и пухкави.

Използвайте газирана вода без ароматизиращи добавки. Когато яйчена смес с добавена газирана вода се постави в горещ тиган, топлината кара водните мехурчета да се разширяват, придавайки ефирност на яйцата. И тъй като използваната газирана напитка няма мирис, цвят или вкус, ще получите перфектно ястие и никой дори няма да предположи за наличието на течната съставка в него.

Ако предпочитате, можете да използвате само газирана вода - без да добавяте мляко и сметана. Вкусът на ястието ще бъде невероятен.

Добър апетит!

Още: Тайните на перфектните бъркани яйца, които дори много от опитните домакини не знаят

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес