Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

А вие хапвали ли сте най-вкусната лютеница - тази на фурна? Вижте как да приготвите!

12 май 2023, 15:32 часа

Домашно приготвената лютеница няма нищо общо с купената лютеница и затова много семейства приготвят по няколко порции всяко лято. Тази рецепта не изисква градина, огън или голям чайник, а само проста рецепта за чудесна лютеница.

Най-вкусните картофи на фурна, готови са за отрицателно време!

Необходими продукти за една доза:

3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)

2 кг домати

1 кг патладжан

600 гр моркови

2-3 глави кромид лук

2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет

1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол

1 1/4 ч.ч. олио

1 глава чесън

Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.

Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.

Начин на приготвяне:

Всичко се слага прясно. Патладжаните се обелват и се нарязват на големи кубчета. Посолете леко и отцедете, докато приготвяте останалите съставки. Нарежете доматите на едри кубчета и също леко ги посолете. Поставете доматите върху наклонена повърхност, за да може водата да се изпари във фурната.

Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на парчета с големината на хапки. Поставете зеленчуците в голяма, дълбока тава за печене. Добавете отцедените домати и патладжани и поръсете със сол, захар, оцет, вино и олио. Виното и оцетът не са задължителни и могат да се пропуснат, но така резултатът става по-прекрасен.

Разбъркайте всичко заедно и поставете в тава за печене, загрята на най-висока степен. Поставете тавата на средната решетка и я покрийте с алуминиево фолио, за да не загорят зеленчуците. Фолиото не трябва да запечатва тавата, тъй като целта е да се изпари водата от зеленчуците. Просто покрийте тавата хлабаво с фолио.

Разбъркайте два или три пъти по време на печенето, докато зеленчуците останат мазни. В зависимост от температурата, тигана и съдържанието на влага в зеленчуците това може да отнеме 2-3 часа. Когато по-голямата част от олиото изчезне, отстранете алуминиевото фолио, добавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още 10 минути. Ако желаете, можете да добавите черен пипер, кимион или други подправки по ваш избор.

Истински деликатес на масата: Пилешки бутчета в медена марината

Извадете тавата от фурната и започнете да смесвате зеленчуците в блендер, подходящ за гореща храна. Ако не разполагате с миксер, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат, преди да ги смесите. Ако от самото начало се притеснявате за консистенцията, върнете тавата във фурната и я запечете за известно време.

Всички люспи и семена ще изчезнат в миксера. Изсипете готовата смес в чисти и сухи буркани, покрийте ги и ги стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете и обърнете бурканите, с капачката надолу, и ще имате 10 буркана лютеница, идеална за зимата.

Да ви е сладко! 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес