Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подпийчмънт и предизборна умора от Украйна

29 септември 2023, 21:53 часа • 4647 прочитания

Украинците и съюзниците им се радват на междуособиците в чуждия лагер - винаги е приятно злодеите да се избиват помежду си, както Путин доскоро беше зает да ликвидира “Вагнер” и Разсърдените патриоти. Неотдавна в Русия бе арестуван лидерът на Разсърдените патриоти военният престъпник Стрелков-Гиркин (ключово лице при частичната окупация на Крим и Донбас през 2014). С неутрализирането на Пригожин, дясната му ръка Уткин и Гиркин Путин фактически ликвидира крайно дясната си опозиция. Либерална опозиция отдавна няма - всички са или убити, или в емиграция, или по затворите.

Но сега и руснаците имат причини да се радват на различията и недоразуменията в лагера на врага - подкрепящите Украйна.

Подкрепата си е подкрепа, но украинската евтина земеделска продукция дразни разглезените европейски фермери от “Близката чужбина” на Украйна - няколко държави удължиха и дори втвърдиха забраните за внос от Украйна.

Още: BRICS in the Wall. Пригожин е жив и събира пари за нов метеж

Полша е един от най-близките политически приятели на Украйна, но приятелството си е приятелство, а полските зърнари също като нашите не обичат да им се разваля рахатът.

И полските политици като всички политици са чувствителни за интересите на спонсорите си, особено в предизборна обстановка!

Освен забраната за внос на украински зърно, слънчоглед и т.н. в Полша, премиерът Маковецки обяви малко неясно, че Полша е спряла военните доставки за Украйна. По-късно се оказа, че не е точно така.

И това сезонно захлаждане в отношенията се изрази и в това, че президентите на Полша и Украйна Дуда и Зеленски НЕ проведоха уговорена среща в рамките на Генералната асамблея на ООН. А после задочно се уверяваха взаимно, че си остават най-големи приятели, но имат и някои различия, не по-големи от зърно на мъжка гърда.

Още: Кръгла маса за обсъждане на националния празник под патронажа на президента

Друг фактор са изборите, които предстоят в някои от държавите, подкрепящи Украйна - на никого не му е лесно да каже на избирателите си: ще плащате още и още за тази война. Колкото и да е несравнимо плащането с някакъв вид дискомфорт и плащането с територия и човешки животи, човекът е такова животно, че му става неприятно от понижаването на стандарта, независимо от това колко много страда някой някъде в същото време. От това че в Африка убиват хора не ме боли по-малко пръстът, когато се порежа.

От цялата международна подкрепа за Украйна, най-важна е разбира се подкрепата на САЩ (и на ПРАС-ПРЕС).

Зеленски не се срещна с полския си колега Дуда, но пък за втори път след 24 февруари 2022 се срещна с Байдън, с когото изглежда нямат различия дори колкото пшеничено зърно.

Там положението може да се промени, само ако Тръмп спечели изборите за президент - той твърди, че щял да спре войната за три дни. Което вероятно означава, че ще намали драстично помощта за Украйна и ще даде на Путин, каквото си е заградил.

Още: Диктатура на “мнението”

Принципно това е старата “миролюбива” кремълска теза, която се повтаря и от нашите си копейки - нека да е мир, нека Путин си задържи, каквото е окупирал, па нататък ще му мислим.

Байдън обаче също си има вътрешни врагове - не баш като Путин да трябва да избива пригожин-уткинци и да пълни затворите с политически нещастници, но все пак си има душмани републиканци, които пак са го налазили за импийчмънт.

Стартирани са някакви процедури за формално разследване във връзка с подозрения, че е възможно Дядо Джо Байдън да е замесен в някакви афери на сина си Хънтър.

А едно време какви импийчмънти имаше - ееееееех!

В края на 90-те стажантката Моника Люински правила туй-онуй с малкия Бил Клинтън в Овалния кабинет. На Клинтън му търсеха цаката пак по разни републикански причини. Основанието за импийчмънт беше, че Клинтън излъгал, че не е изневерявал на жена си, когато го разпитвали за нещо съвсем друго. Моника Люински свидетелства за “непристойни срещи” с тогавашния президент. Накрая всичко се сведе до това - комисии в сената, прокурори, президентът и кой ли не спореха дали свирката е секс, съответно дали се брои за изневяра, от което да се определи дали президентът Клинтън е излъгал или не.

Такива ми ти сериозни работи се правеха едно време в Америка, а не като сегашния подпийчмънт.

Путин макар да е разпасан чекист с няколко тайни жени и деца, няма такива проблеми. При него импийчмънт може да има само под формата на дефенестрация от високите прозорци на Кремъл.

В международно отношение Путин също има успехи, доколкото изолацията му не е тотална.

И даже проведе една много важна среща с бронирания влак на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Обещаха си военна подкрепа, а Ким предложи евтина (робска) работна ръка, ама Путин май не я иска, понеже роби империята си има.

***

Една международна новина не успя да се излюпи.

За пореден път се появиха слухове, че главата на Чечня Рамзан Кадиров е на път за концерта на Кобзон. Изглежда обаче премиерата на “Тихият дон” се отлага и Рамзан Ахматович остава тук, за да води Парада на суверенитетите, когато изведнъж се разбягат субектите на Руската федерация.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес