Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народно събрание: КоМисията невъзможна

29 юли 2023, 10:16 часа • 16928 прочитания

Прогнозите и очакванията на мнозина, че този парламент няма да оцелее повече от месец-два, не се сбъднаха, уви! Причините за това са, че Доган е много добър в заповедите, а Борисов - много добър в плащанията. Плащания, за които Делян Добрев няма да размаха фактурата в ефир, по простата причина, че ПП-тата не са свързани с НАП. Хич, изобщо, кълна се в Спецов. И след като ще се наложи да потърпим това Народно събрание, нека поне отчасти се запознаем с неговата дейност - а именно - неговите комисии.

Защо са важни комисиите за депутатите? Основно, защото членуването в тях носи допълнителни доходи към скромните им заплати. Разглеждайки депутатите, които са подредени в комисиите, виждаме не един бандит, мошеник, наркотрафикант, лъжец, нацист и тук-там някой сценарист.

Да вземем например бюджетната комисия. Неин член и председател напълно заслужено е Йордан Цонев. Като става въпрос за бюджет, той няма равен. Запознати твърдят, че цената на един от костюмите му е бюджетът на детска градина за три години, а вратовръзката му е на цената на три германски автомобила, втора ръка, нов внос. След дългогодишната му работа като народен представител, Йордан Цонев напълно е заслужил прякора си Данчо ПарлаМентата.

Още: Времето е наше и препуска с 200 км/ч

За председател на комисията по външна политика е избран световният лидер и дипломат Бойко Борисов. Той владее тънкостите на външната политика и е уважаван от Банкя до Истанбул и от Москва до Барселона. Откривателят на дипломатическия принцип за комуникация между държавници на високо равнище със скромното име „Ъъъ, торта сахар“. Още на първото заседание се случил лек куриоз. Както водел дебатите, Борисов получил СМС, веднага си погледнал телефона, защото си помислил, че Доган нарежда нещо спешно, но съобщението било от Лена Бориславова и гласяло: „Няма да чупим сглобката. Ще сглобим чупката!“

Бившият премиер Кирил Петков е председател на комисията по въпросите на Европейския съюз, защото единствено на тази комисия казва името, при това без да допусне повече от три грешки. В тази комисия се откроява славното име на една депутатка - колоритната и незабравима Десислава Трифонова. Тя взима дейно участие в работата на комисията. Всеки път, когато я попитат нещо, тя отговаря: „Аз съм член на тази комисия благодарение на господин Бойко Борисов.“

Много любопитна е комисията по политиките за българите извън страната. Това е комисията, която ще накара всеки един българин зад граница мигом да се завърне в родината, когато види кой отговаря за тях. А членове на тази комисия са: Костадин Костадинов, Лъчезар Иванов и Любен Дилов.

Комисията по туризъм включва имената на народни представители, които са в Парламента просто на екскурзия: Красен Кралев, Драгомир Петров, Славена Точева, Цончо Ганев, Любен Дилов…

Още: Шиши на бяла кобила

В комисията по правните въпроси забелязваме триото Гроздан Караджов, Делян Пеевски и Десислава Атанасова. Те са големият коз в нея, нещо като една силна терца майорна - така добре са се сработили, сякаш работят за един шеф от години. Само присъствието на Бойко Рашков вдига градуса на напрежението. Естествено, по-сериозно внимание ще обърнем на присъствието на Делян Пеевски в тази комисия по правните въпроси. В съзнанието ни внезапно изплуват следните правни въпроси:

- Защо комисията не се казва Магнитски? Защо Пеевски е депутат? Как допуснахме това? Докога ще го търпим?

И въпросът за 4 млрд лв - КТБ, а?

Определено много любопитни ще бъдат заседанията на комисията по култура с председател Вежди Рашидов и членове Стоян Михалев, Тома Биков, Костадин Костадинов, депутатът Христо Петров - Хазарта и Тошко Йорданов, по-известен като Тошко Възпитаното.

Още: 10 enter-a за натиск

Това е положението в парламентарните комисии засега. Следващите парламентарни избори са след повече от 3 години, а дотогава се насладете на управление на некоалицията на ГЕРПП.

 

Автор: Калинка Тодорова, Прас Прес

Една евентуална ротация със замразени преговори на шията

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес