Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мефистофел се реформира

17 юни 2023, 07:52 часа • 4637 прочитания

Иван Гешев напоследък често пуска във Фейсбук стихове за мъжеството, благородството, честа.

Не ги пише той, но споделя с обществото какви лирични теми го вълнуват.

В края на миналата седмица той стигна до характерното положение - “Гьоте, Гьоте, знам те аз…”

Вече бившият главен прокурор в желанието си да коментира актуалната проблематика посредством класически литературни образи, бръкна в световната култура, както селски ветеринар-гинеколог бърка едикъдеси на едрия добитък - и си извади от там легендата за д-р Фауст.

Тази легенда е на около 500 години, има какви ли не литературни интерпретации, но Гешев неволно я преобрази до съвсем нови внушения и символи - в неговата версия на легендата Дявола Мефистофел изкушава сам себе си!

Нека цитираме туй, що не може да се преразкаже. Ето ги точните думи на прокурора-културист:

“...Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде като продаде душата си на Дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите.”

Демек - Фауст първо търси споразумение (вероятно с Мефистофел все пак), явно сделка няма, след което Мефистофел последователно се самоизкушава, заплашва и реализира пъклените си планове… Тук въобще има доста неясноти и разборът е труден като прилуняване с дизел.

Чували сме, че в кариерата на г-н Гешев, известен и като Инструмент Божий, споразумението е било основен инструмент. Но самоизкушението на Дявола и проваленото споразумение на Фауст са нещо качествено ново.

Малко преди да спусне на обществото тия бълнувания за Фауст и Мефистофел, Гешев участва в едно кошмарно дълго заседание на Висшия съдебен съвет, където трябва да се гласува оставката му. На това заседание Гешев непрекъснато настояваше да се разпитват свидетели, които да коментират “емоционалното му състояние”, в чиято стабилност зам.главният инструмент Сарафов се съмнява.

Всички си мислехме, че това е процедурен трик, с който главният прокурор отлага максимално гласуването на оставката си. Но може и да беше вик за помощ.

Сложно стана, помагай, д-р Фауст!

 

Източник: Прас Прес

 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес