Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ни приеха в Шенген

12 април 2024, 20:12 часа • 9023 прочитания

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането.

След това епохално постижение страната ни получи множество поздравления.

Босът на сицилианската мафия, освен няколко тона цици и наркотици, изпрати и поздравителен адрес до Брендо, Митьо Очите и други техни авери. Това стана под формата на открито писмо, защото някои от тези личности нямат известни адреси. Като отчита значението на постижението, в поздравлението се казва също така, че приемането на България в Шенген значително ще улесни съвместната им работа и ще доведе до нов, невиждан икономически подем в сектора.

Още: Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

„Досега пращахме самолети, които да кацат само в полето, но сега вече ще ги пращаме направо на летище „София“, се казва в адреса, по листовете на който личат следи от сълзи и 700-годишно уиски.

В радостно обаждане проведено между Кремъл и “Дондуков”, говорителят на руското Външно Дмитрий Песков е изказал задоволството си, че след приемането ни в Шенген, отпадат пречките руски агенти да щъкат свободно из Европа.

„Вече не ни пука от санкциите! Щом България е в Шенген, значи и ние сме вътре!“ - обявил Песков и отворил с гръмовен залп 100 бутилки шампанско.

Поздравления изпратиха и от строителната камара в Барселона. От там изразиха радостта си, че най-после всички български граждани ще могат спокойно да си строят и пребивават в къщите си в града, без да бъдат проверявани на границата дали са спечелили конкурс за мис „Враца“.

Още: НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Весели празненства имало и сред мигрантските общности в цяла Европа: щом България влиза в Шенген, значи още с прескачането на турско-българската граница започва огромният Шенгенистан!

Разбира се, новината предизвика и негативни емоции.

Част от митническия персонал на „Враждебна“, както и на други летища и пристанища в страната, обвини правителството, че след падане на въздушния и морски граничен контрол, околотрудовите доходи в тези ведомства ще се сринат, което ще доведе до адски проблеми в сектора и кадрова криза.

„Приемането ни в Шенген е добре, но защо да е за наша сметка? Сега ние как ще изучим децата си и ще пием шампанско с черен хайвер“ - се пита в писмото изпратено до кабинета, в което са били увити 100 евро.

Още: Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

В същото време колегите им митничари от сухоземните граници предупредиха, че ако и те отпаднат, притокът на свежи пари в държавата рязко ще секне, както и строителството на луксозни имоти в Свиленград и друго знакови точки на страната.

Съюзът на митничарите заплаши с национален протест и блокади на границите, ако България получи пълноправно членство в Шенгенсткото пространство. Протестът ще протече под наслов: „Смърт на Шенген! Свобода за Солунската митница!“

В опит да се успокои напрежението, спешно бе арестувана шефката на митниците, заплашила да разбие няколко контрабандни канала.

„Службите не спират да мислят за вас“ - уведомила ДАНС готвещите стачка митничари.

Още: Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Най-доволни се оказаха футболистите от националния отбор по футбол.

„След падането на шенгенските граници, вече ще можем сутрин да пием кафе във Виена, на обяд да си правим татуировки в Париж, а вечер да мятаме салфетки в Студентски град“ - обяви пожелал анонимност трикольор с бутонки.

 

Автор: Панчо Христов, Прас Прес

 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес