Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция гори

15 юли 2023, 07:55 часа • 8933 прочитания

В предградие на Париж полицията застреля 17-годишен цветнокож при неподчинение по време на проверка.

Това послужи като фитил, от който избухнаха протести, преминали в размирици и погроми из цяла Франция, особено в шарения пристанищен град Марсилия, известен като Столицата на разделението.

Размириците стигнаха до Брюксел и до отвъдморските територии на Франция, където също има смъртни случаи.

Погромите от цветнокожи и поводът за размириците доста напомнят това, което се случи в САЩ след убийството на Джордж Флойд през 2020 - тогава по същия начин мирните протести срещу полицейското насилие бързо се изродиха в хаос, мародерство и произвол.

Събитията от такъв характер са се случвали във Франция много пъти. И всеки път световният тролетариат и цялото прогресивно човечество се сеща за вековната мантра, че Запада загнива, Запада загива, Колосът рухва и камък върху камък няма да остане от това продънено общество.

Западното общество, естествено, има проблеми, един от които е, че развитите, богати и толерантни държави са привлекателни за бедни мигранти от цял свят.

Погромите и размириците ги правят в действителност “местните” - второ и трето поколение, родени във Франция, а не новите мигранти.

Убийствата в “Шарли Ебдо” и и серията атентати от това време също бяха дело на родени във Франция радикализирали се мюсюлмани - потомци на мигранти.

Досега Франция винаги се е справяла с овладяването на такива размирици, но това не попречи на пропагандона Соловьов да се разкрещи в предаването си как Макрон за нищо не става и държавата му се сгромолясва.

“Макроне! - дереше се Соловьов. - Твоята дума не струва нищо, обади се на Лукашенко да ти реши проблемите, га-га-га!...”

Остроумието на Соловьов е особено остроумно като се имат предвид събитията в Русия, разиграли се с Бунта на Пригожин и метежа на “Вагнер”, който спря на 200 км от Москва - точно след обаждане на белоруския президент Лукашенко (виж съседната страница).

Между другото, Соловьов ни открадна смешката, защото и ние, когато планирахме този брой, обсъждахме подобно предложение към президента на Франция, за да си реши проблемите с няколко телефонни разговора.

Предвиждахме следната телефонна схема: Макрон да се обади на Путин, защото си имат пряка телефонна линия и още в първите дни на войната си говореха с часове. Путин от своя страна се обажда на Лукашенко, Лукашенко се обажда на Ердоган, а пък Ердоган по своите канали се обажда на своите агенти в Европа да озаптят развилнелите се метежници. Примерно със заплахи, че ще им пусне още бежанци, които ще им бъдат конкуренция по европейските гета и улици.

Но изглежда Соловьов ни е подслушал планьорката и разигра подобна смешка в предаването си, само че в характерния за предаванията му фашистки ключ.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес