Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайков обяви прокуратурата за кафява медия, насочи вниманието към Бойко Борисов

04 януари 2017, 08:30 часа • 2623 прочитания

Вчерашният брифинг на прокуратурата ме убеди, че целта не е да се търси справедливост. Прокуратурата действа не като държавна институция, а като кафява медия. Така бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира темата с обвинението срещу него за продажбата на миноритарния дял в EVN. По същата сделка като обвиняем е привлечен бившият вицепремиер Симеон Дянков.

От прокуратурата говореха за някакво ощетяване на пенсионерите, че съм работил за EVN – неща, които не са в постановлението за привличането ми на обвиняем, подчерта Трайков. Не съм давал указания за формирането на анализа за цената на акциите, добави той. Трайков уточни пред БНТ, че е пазил „изключителна хигиена” и каза, че е давал мнение по други сделки, не и за EVN. По думите на Трайков по онова време "приближени на Бойко Борисов" били изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и председателят на Надзорния съвет на агенцията. Председател на Надзорния съвет на АПСК по времето на първия кабинет на Борисов беше Юлия Ненкова, настоящ председател на Комисията за защита на конкуренция (КЗК). През 1999 година Ненкова е назначена за началник на правния отдел на общината, когато кмет е Стефан Софиянски. През 2006 година, когато кмет на София става Бойко Борисов, тя става заместник-кмет с ресор "Европейска интеграция, законност и обществен ред". През 2010 година Ненкова е назначена за председател на Надзорния съвет на АПСК, а през есента на следващата година именно тя съобщава, че "Булгартабак холдинг" е продаден на австрийското "БТ Инвест". Синът на Ненкова - Александър Ненков, е депутат от ГЕРБ, а баща му - Румен Ненков, е съдия в Конституционния съд.

Такава гавра с правосъдието ..., да, чувал съм, един съсед го мъкнаха по съдилищата, защото го е блъснала пияна шофьорка, даде пример Трайков.

Иначе говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова повтори обвинението срещу Трайков – за умишлена безстопанственост, довела до щета за държавата от 20 млн. лева. По думите ѝ Трайков е извършил продажбата не по утвърден от Народното събрание механизъм - Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Прокуратурата не твърди самоцелни някакви факти, а се ръководи от доказателствата, с които разполага, лаконична беше Арнаудова, която е и прокурор. Няма как да изпълняваме поръчки – започнали сме това разследване още през 2014 година, подчерта Румяна Арнаудова. По думите ѝ разследването било „с изключителна фактическа и правна сложност” и затова е минала година и половина за установяване на „обективната истина” по делото. Разследването продължава, каза още Арнаудова.

Попитана от Нова телевизия дали Трайков и Симеон Дянков умишлено са направили така, че акциите от миноритарния дял да отидат при един купувач, Арнаудова не пожела да разкрие повече подробности, защото щяло да се попречи на разследването и на други обвинения, но схемата за продажба била предварително направена. Очаквам извинение от г-жа Арнаудова, защото в моето постановление за привличане на обвиняем няма нищо за Сребърен фонд, отвърна веднага Трайчо Трайков. Той уточни, че като министър не може да се намесва и да влияе на определянето на цената. Излиза, че някой казал на някого нещо - ами ако аз кажа, че на мен ми е наредил моят началник - Бойко Борисов, ами ако той каже, че на него му е наредил неговият началник - г-жа Меркел, даде пример Трайков. Нямам намерение да се извинявам на обвиняем, от чиито действие са настъпили щети за над 20 млн. лева, отвърна Арнаудова, която не се съгласи с твърдение на Трайков, че прокурорската преписка всъщност е от 2013 година, а не от 2014 година. Може да оклеветят някого, но не може да обяснят защо го правят, коментира бившият енергиен министър.

Румяна Арнаудова обясни, че Трайков, но не и Симеон Дянков, е създал апортно дружество, чрез което парите от продажбата на дяла на EVN са отишли в държавния бюджет, а не директно в Сребърния фонд, както било според Закона за приватизацията. Затова прокуратурата счита, че са ощетени българските пенсионери, каза Арнаудова. Припомняме, че точно идея на Дянков беше да се използват пари от Сребърния фонд за текущи плащания по държавния бюджет.

Относно Симеон Дянков, оформящото се обвинение е за престъпление по служба, но все още не е завършено постановлението с подробностите и не било редно той да ги научава от медиите. Днес (4 януари) щяла да се уговори дата за връчване на постановлението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес