Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тихомир Безлов: Близо 10% от избирателите през годините признават, че биха продали гласа си

08 юли 2021, 11:03 часа • 1233 прочитания

През годините около 5-10% от избирателите са си признавали, че биха продали гласа си. Това каза за  „Фокус“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Местните избори през 2007 г. са първенец по купен вот“, каза още той.

„Обикновено търговията за гласове се осъществява в ромските махали, но след 2003 г. започнаха да се появяват и други групи, които продават гласа си, сред които и студенти. Имаше много репортажи, а и при анализите на секциите се виждаше, че има отклонения. При футболните агитки и там, където хората се познават и има йерархия също има данни за такова гласуване. Имаше и много възрастни хора, които продаваха гласа си, особено на местните избори 2007 г. Тогава имаше продадени гласове за 300 лв., в Несебър“, уточни той.

Една от причините за продажбата на гласове е безразличието към вота. Според Тихомир Безлов ще е нужен обучителен период на купувачите и продавачите на гласове, заради машинното гласуване.

„Цялата тема за купения вот, по която вървят разследвания, показва, че дори при машините ще има усилие, за да се купи вот“, каза той.

„Обикновено хората изпълняват ангажимента си, след като са продали вота си за определена партия“, заключи Безлов.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес