Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: ГЕРБ не иска задължително гласуване, само си говорят

12 юни 2014, 10:48 часа • 15090 прочитания

Ясно е, че ГЕРБ не подкрепя изборния референдум. След като БСП заяви, че подкрепя задължителното гласуване, ГЕРБ се скри. Те използват темата само за политическо говорене. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след проваленото днес заседание на парламента. На него трябваше да се дискутира инициативата за референдум за изборния процес на Росен Плевнелиев.

Станишев не пропусна да каже, че въпросите са записани по мъгляв начин. Ще държим въпросите за този референдум да бъдат записани по ясен начин. Ще ви припомня нашия референдум за „Белене” – бяха събрани 700 хил. подписа, това беше истински плебисцит. А ГЕРБ промениха съдържанието на въпроса тогава – вместо дали се подкрепя „Белене”, стана дали се подкрепя ядрената енергетика.

Червеният лидер се заяде и заради това, че никоя от големите партии не иска избори в края на юли. По негови думи, въпреки мненията на експерти в областта, този вариант е възможен, „с леки законови корекции”, а е най-добрият, защото следващото правителство ще може да си направи бюджет и да води важните преговори за новия програмен период с Европейската комисия. Виждам обаче много ясно, че никой не го иска, начело с ГЕРБ. Края на юли за избори „е отговорното политическо поведение”, подчерта червеният лидер. А колегата му Янаки Стоилов предупреди, че може да има правителство, а да няма парламент.

С половин уста Станишев все пак призна, че оставката на правителството на Орешарски зависела от БСП, но уточни, че това е така заради поведението на ГЕРБ.

Стоилов натърти, че явно в сегашната подписка за изборен референдум са използвани данни от Имотния регистър, макар че това не било в случая на обсъждането много важно. По трите въпроса трябва да има отделни обсъждания, за да се види различните мерки за кои избори да се отнасят и да е ясна картината.

Стоилов засегна и сигналите от САЩ заради взитата там на Бойко Борисов. Той вече хвърля обещания, но да не стане така, че ще се разреши добив за шистов газ, посочи червеният депутат. И попита дали ГЕРБ утре ще са в пленарна зала – да не се окаже, че като бламират кворума всъщност подкрепят правителството, попита Стоилов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес