Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според реформатора Тренчев мажоритарна система в стил Слави Трифонов има само в Джибути

12 януари 2017, 09:30 часа • 4808 прочитания

Смятаме, че хората бяха заблудени какво ще се случи, ако гласуват с "Да" на този референдум. Стана ясно, че такава система не съществува, единствено в Джибути има такава. Това каза депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев.

По думите му референдумът даде едно сериозно мнозинство на хора, които искат промяна на изборната система. Ние още 2015 г. от Реформаторския блок бяхме предложили едно засилване на мажоритарния елемент с премахването на прага на преференциите. Този закон за изборите в България не можем да го подмятаме като тоалетна хартия, категоричен бе Тренчев в ефира на БНТ.

Според него има въпроси, по които не е добре да има референдуми.

Световната система в момента е свързана със смесени системи или пропорционална смесена система. Тук трябва да се изходи от гарантирането на правото на гласуване и да се мисли технически как да се изпълни това нещо, отбеляза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

По думите му в този парламент обаче се вижда, че не може да се намери решение на нищо. Този парламент си отива, заяви той.

Ние не знаем все още какво е точното число на гласувалите в този референдум. В момента пред ВКС виси дело с предмет да се установи колко български гласоподаватели са гласували в този референдум.

Такава система, която ни предложиха вносителите на референдума, има само в Джибути. Ако въведем такава система, предложена от вносителите, ние имаме сериозно основание да останем без парламент, смята Хамид Хамид.

Според Валери Жаблянов от БСП българският народ иска промяна в избирателната система на страната, а парламентът трябва да намери баланса в една пропорционална система.

Най-добре е тези господа (от "Шоуто на Слави" - бел. ред.) да обяснят какво очакват от тази избирателна система. Този референдум има сериозна предистория в българското общество. Ние все пак трябва да помислим два пъти, преди да решим. Мажоритарните избори по същество са избори, които деформират вота на избирателя. Според БСП мажоритарният елемент ще засили деформациите в българската политика.

Действително избирателят не беше достатъчно добре информиран и запознат с технологията на отделните видове изборни системи, отбеляза Даниел Кирилов от ГЕРБ. Чухме становищата по отделните въпроси. Когато има мажоритарност при парламентарни избори, традицията е обикновено при долната камара на двукамерните парламенти. Позицията на ПП ГЕРБ е да застанем зад волята на избирателя, без да я тълкуваме, категоричен бе той.

Според него ключовият въпрос в мажоритарния вот е в районирането. Не трябва районирането да се прави от единия участник в политическия процес.

Actualno.com припомня, че с 99 гласа "за", 76 "против" и 4 "въздържал се" Народното събрание прие вчера (11 януари) предложението на Четин Казак от ДПС да се отложи разглеждането и приемането на резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.

Фактически предложението на ГЕРБ предвижда парламентът да подкрепи мажоритарния избор на депутати в два тура, задължителното гласуване и намаляване на партийната субсидия на един лев на глас.

То идва на фона на решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), че съгласно резултатите си референдумът няма задължителен характер, тъй като над 12 000 гласа не достигнаха за това. В допитването участваха над 3.4 млн. души. Решението на ЦИК обаче все още се обжалва в съда.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес