Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смениха ръководството на ВМЗ-Сопот

03 юни 2022, 13:47 часа • 3399 прочитания

Ръководството на „Държавната консолидационна компания” (ДКК) взе решение да смени борда на ВМЗ-Сопот. Това съобщи на брифинг  министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3.107 млн. лева. "Този борд, който управлява в момента, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1.640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн. лв.”, заяви министърът.

Другите причини са, че досегашното ръководство на ВМЗ - Сопот е отказало да преведе дивидентът от печалбата на дружеството за миналата година, както и да продаде имоти, собственост на дружеството, зад гърба на принципала.

В новия борд на директорите влизат Иван Иванов – доскорошния областен управител на София, Мариан Йовчев и Камен Шаралиев. „Това са професионалисти и почтени хора“, каза Нинова.

"Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума, а напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и тези, които не издържат на тези изисквания, ще се разделяме с тях", каза Нинова.

Министърът на икономиката увери, че компенсациите за бизнеса за скъпия промишлен ток и газа ще продължат.

ОЩЕ: Корнелия Нинова назначи свой човек във ВМЗ Сопот

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес