Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сидеров иска от ГЕРБ да каже изключена ли е "Атака" от управлението

11 юли 2019, 12:22 часа • 2267 прочитания

По силата на закона продължавам да бъда председател на ПГ на "Обединени патриоти". Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус". По думите на Сидеров решението за промени в ръководството на групата от 9 юли е правно неиздържано и двамата нови съпредседатели Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ са нелегитимни.

Същевременно лидерът на "Атака" каза и, че ГЕРБ трябва да се произнесе дали ще приеме заличаването на "Атака" от голямата управляваща коалиция. Лидерът на "Атака" каза и, че е разговарял с Бойко Борисов и е поискал коалиционен съвет. "Вероятно в рамките на днешния ден или утре ще направим такава среща. Държа на голям коалиционен съвет, защото трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, "Атака" и ВМРО или ще приеме това заличаване на "Атака" от коалицията. ГЕРБ трябва да се произнесе. Тук става дума за управленската голяма коалиция", обясни Сидеров. В отговор на въпрос какво следва, ако председателят на парламента Цвета Караянчева и ГЕРБ не реагират на искането на "Атака", Сидеров посочи, че това не може да се случи, тъй като има правни нарушения. Според него "Обединени патриоти" вече не е коалиция.

Сидеров се усъмни и, че е възможно действията срещу него и "Атака" да са заради геополитика.

"Само вчера например Министерски съвет одобри сделката с F-16. Тя е много спорна. На всички ви е известно, че "Атака" е против тази сделка. Защо сме против? Президентът Радев, който със сигурност разбира от самолети, твърди, че 3,4 млн. лв. става цената. Той твърди, че тези самолети са по-лоши от други европейски или руски, включително. Тази сделка е спорна, да не кажем съмнителна", обясни още Сидеров.

"Да не би пък тези колеги, които оня ден направиха една задкулисна седянка, за да ме свалят от великия пост председател на група не са поощрени от някъде, от някое чуждо посолство. Допускам и това, защото нищо в света не е случайно и всичко е свързано. Тук не става дума за отношения между мен, Валери и Красимир", каза още Сидеров.

Реакция

Междувременно стана ясно, че Цвета Караянчева е наредила на правния отдел на Народното събрание да проучи дали промяната в ръководството на парламентарната група на "Обединени патриоти" е легитимна.

"Разговарях с г-н Сидеров преди малко. Той ми показа документите, входирал ги е в Народното събрание. Разпоредила съм на правния отдел да изследва случая в детайли, да ми даде заключение и тогава ще взема отношение", обясни Караянчева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес