Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на "Информационно обслужване": Гласуването от чужбина математически няма значение за резултата

05 април 2017, 09:00 часа • 1918 прочитания

Гласуването в чужбина на практика няма значение. Това обясни шефът на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов, който твърди, че от 2000 година насам този вот е донесъл 1,7 мандата на ДПС на парламентарни избори и не е повлиял на президентските избори и изборите за Европейски парламент.

Константинов предложи да се гласува свободно само на европейска територия – т.е. на територията на ЕС. Той изкара и статистика – от 2000 година, преди която гласуването в чужбина е ставало навсякъде само в консулства и посолства, са проведени 9 парламентарни, 6 президентски и 3 европейски вота. На последните парламентарни избори от чужбина дойдоха 117 хиляди гласа, добави Константинов пред Нова телевизия. Той обаче подчерта, че е морално българите в чужбина да имат реална възможност да гласуват.

Същевременно Стефан Манов – българин, живеещ във Франция от 24 години, даде друг пример – защо да правим избори навсякъде, след като е възможно в една секция, тъй като тя отразява по принцип цялата картина? Манов беше категоричен, че с предложението за промяна в Закона за българското гражданство се нарушават конституционни права на всеки български гражданин.

Припомняме, че вчера стана ясно, че служебното правосъдно министерство предлага промени в Закона за българското гражданство. Съгласно промените ще се въведе изискване избирателите да са живели най-малко през последните 3 месеца в България за всички видове избори, включително за парламент и президент. Към момента това ограничение важи само за местни избори и за избори за Европейски парламент. С промяната се цели прекратяване на злоупотреба в случай на двойно гражданство, става ясно от мотивите на служебното правосъдно министерство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес