Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонт на Зимния дворец няма да има, защото отделените пари били много

07 април 2016, 15:30 часа • 8934 прочитания

Миналата седмица Министерският съвет реши, че реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, а предвидените 35 милиона лева се пренасочиха за довършване на залата "Арена Бургас".

Репортер на Actualno.com се обърна към Министерството на младежта и спорта (ММС) за коментар. От там обясниха, че причина за спиране на процедурата била, че отделените 35 млн. лв., предназначени за реконструкцията на Зимния дворец, са много.  "Те не се използват вече 2 години и това не носи полза на спорта. Затова смятаме, че е разумно да бъдат вложени в друг проект с национално значение", допълниха от ММС.

По думите на ведомството в момента се изготвя ново задание за извършване на ремонт, който да приведе залата в готовност за провеждане на тренировки и състезания от държавния календар.

ММС обаче не се ангажира с конкретен срок за стартиране на нова процедура. От ведомството отказват да коментират и информацията, че избраният изпълнител на строежа на "Арена Бургас" е консорциум, който включва и "Водстрой 98", която според куп публикации е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата участва в консорциума "Дворана" с "Понстройинжинеринг", който спечели поръчката за ремонта на залата пред 2014 г. 

Сагата "Зимен дворец"

Скандалът с ремонта на Зимния дворец избухна, след като се разбра, че на 18 август 2014 г. "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взел решение за възлагане на първата поръчка на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Така, ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982,70 лева. Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец". Тогава служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011". Впоследствие екипът на министър Красен Кралев довърши съдебната битка за отмяната на поръчката.

Втората поръчка за 35 милиона лева с ДДС, колкото пари беше предоставило правителството на Пламен Орешарски на държавното дружество "Академика 2011" през 2014 г., беше спряна по изричното нареждане на Бойко Борисов през февруари тази година в разгара на голямото прекратяване на процедури за обществени поръчки за милиони левове.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес